Az IMF a Bitcoin legújabb kockázataira hívja fel a figyelmet

Az IMF (vagyis a Nemzetközi Valutaalap) végre elismerte a Bitcoin kiemelkedő mivoltát és a digitális eszközök forradalmában játszott szerepét. Azonban, öröm az ürömben, hogy egyúttal az általa előidézett veszélyek kerültek a rivaldafénybe. 

Az IMF úgy gondolja, hogy a Bitcoin és az egyéb kriptovaluták a pénzügyi piacok éllovasaivá váltak az utóbbi időben. Következésképpen, jelentőségteljes posztot töltenek be a gazdaságban, de sajnálatos módon fenyegetést is jelentenek.

A Nemzetközi Valutaalap a múltban is szúrós szemmel nézte a kriptók térhódítását, de El Salvador vakmerő húzása óta még inkább aggályoskodó. Ezért sem meglepő, hogy míg az egyik kezével simogat, a másikkal üt.

A kriptovilág számára remek mérföldkő (lehetett volna) az IMF elismerése, már ha nem vonják kétségbe azt rögtön utána. Szerintük a Bitcoin széleskörű elterjedése számos potenciális veszélyforrást hordoz magában. Ergo ha beüt a krach, az a piac más szegmenseit is könnyedén magával ránthatja.

A szervezet egy január 11-én megjelent blogbejegyzésben adott hangot álláspontjának. Az iromány alátámasztja, hogy a kriptovalutákra vonatkozó eszközosztály legelőször 2009-ben jött létre. Azóta pedig közel 1 milliárd dolláros növekedést produkált. 13 év alatt több millió egyén döntött úgy, hogy pénzét kriptóba fekteti.

IMF Bitcoin

Tovább olvasva arra is fény derül, hogy a digitális eszközök lenyűgöző fejlődése váratlan következményeket is rejtett magában. Ilyen példának okáért az a jelenség, hogy jelen pillanatban a tőzsdei részvények és a kriptók árfolyamváltozásai szinkronban mozognak. Korábban, a koronavírus-járvány előtt, erre soha nem volt példa.

Az IMF tanácsokkal látja el a világ kormányait

A Nemzetközi Valutaalap elképzelései alapján egy általánosított és globálisan elfogadott megközelítéssel kellene kezelni a kriptovaluták ügyét világszerte. A szervezet egy olyan rendszert szeretne bevezetni, amely „nyomon követné és értelmezné a kriptovilág szélsebes innovációit, illetve az általuk generált rizikókat”. 

Továbbá, amellett is szót emeltek, hogy a stabilcoinok használatának visszaszorítása érdekében saját központi banki digitális valutákat bocsátsanak ki az országok. Azzal érvel az IMF, hogy ez jelentené a megfelelő választ a tranzakciós költségek csökkentésének okán fellépő tömérdek kérdésre.