Az IMF igazgatója szerint a kripto nem pénz

A Bitcoin spot ETF megnyitotta a kapukat az intézményi befektetések előtt. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatója, Kristalina Georgieva ugyanakkor kritikus véleményt fogalmazott meg a születőben lévő szektorral kapcsolatban.

A kriptoeszközök nem egyenlőek a pénzzel?

Georgieva egy közelmúltbeli interjúban a kriptovalutákról beszélve hangsúlyozta a pénz és a kriptoeszközök közötti különbséget.

Georgieva szerint a kriptót inkább eszközosztályként, mint valutaként kell kezelni. Kiemelte a különböző kriptovalutákhoz kapcsolódó különböző szintű biztonságot és kockázatot, attól függően, hogy eszközök állnak-e mögöttük. Georgieva a kriptót inkább egy pénzkezelő alaphoz hasonlította, mint a pénz valódi formájához. A Nemzetközi Valutaalap igazgatója ezt mondta:

Nézetünk szerint különbséget kell tennünk a pénz és az eszközök között. Amikor kriptóról beszélünk, akkor valójában egy eszközosztályról beszélünk. Lehet fedezett, és ebben az értelemben biztonságosabb és kevésbé kockázatos, vagy lehet nem fedezett, és ezért kockázatosabb befektetés. De ez nem egészen pénz. Inkább olyan, mint egy pénzkezelő alap.

Érdekes módon Georgieva megjegyzései alig néhány órával azelőtt hangzottak el, hogy az amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottság (SEC) jóváhagyta az új, Bitcoin-alapú ETF-ek elindítását.

Ez a zöld lámpa utat enged az olyan pénzügyi intézmények számára, mint az Ark és a BlackRock, hogy bevezethessék ezeket az ETF-eket. Összesen 11 spot Bitcoin ETF-et hagytak jóvá, ami lehetővé teszi az átlagos befektetők számára, hogy anélkül is kitettséget szerezzenek a világ legnagyobb kriptovalutájával szemben, hogy közvetlenül birtokolniuk kellene azt.

A Bitcoin ETF-ek debütálása jelentős mérföldkövet jelent a kriptoipar számára, és jelzi a növekvő intézményi elfogadottságot. Georgieva azonban továbbra is óvatos a kriptovaluták azon lehetőségével kapcsolatban, hogy a hagyományos valutákkal, például az amerikai dollárral versenyezzenek.

Hangsúlyozta a dollár dominanciáját, amelyet az amerikai gazdaság mérete és tőkepiacainak mélysége “támogat”. Georgieva úgy véli, hogy minden olyan forgatókönyv, amelyben a kriptovaluták megkérdőjelezik a dollár rangját, még messze vannak és nem jelentenek sürgető aggodalmat.

Elemzők azt tanácsolják a befektetőknek, hogy használják ki a Bitcoin süllyedő árfolyamát

A spot Bitcoin ETF-ek jóváhagyása mérföldkőnek számít a kriptoipar számára, és az iparági szakértők a befektetések megugrására számítanak.

Olyan elemzők, mint Gautam Chhugani a Bernsteintől, azt tanácsolják a befektetőknek, hogy minden kisebb eladási hullámot tekintsenek lehetőségnek, hangsúlyozva a Bitcoin aszimmetrikus emelkedési potenciálját. Chhugani kijelentette:

Egyszerű tanácsunk minden befektetőnek, hogy vásároljanak a mélypontokon, és koncentráljanak az új bitcoin elfogadási ciklusra. A kisebb eladások lehetőséget jelentenek az előttünk álló aszimmetrikus felfelé ívelés szempontjából.

Másrészt Alesia Haas, a Coinbase pénzügyi igazgatója úgy látja, hogy az ETF jóváhagyása olyan katalizátor, amely dollárbilliókat vonz, melyek korábban nem találtak utat a kriptoeszközökhöz.

A napi grafikon a BTC áresését mutatja az ETF jóváhagyása óta.

Az ETF-ek jóváhagyása óta a Bitcoin visszaesett, jelenleg a 42 700 dolláros szinten kereskedik. Ez 6%-os csökkenést jelent az elmúlt hét napban. Az ETF-ek hosszú távú hatása a Bitcoin árfolyamára és a szélesebb iparágra még nem ismert.