Az IMF ismét a kriptovaluták ellen szólt, a jövőben nem válhatnak nemzetközi valutává?

A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) egy blogbejegyzést tett közé a kriptovaluták fizetőeszközként történő elfogadásáról, melyben váltig állítja, hogy tekintettel a számos velük járó kockázattal, a kriptográfiai eszközök a jövőben nem fognak nemzetközi valutaként funkcionálni.

A bejegyzést Tobias Adrian, az IMF monetáris és tőkepiaci osztályának pénzügyi tanácsadója és igazgatója, valamint Rhoda Weeks-Brown, az IMF jogi osztályának vezetője írta. Elmondásuk szerint „nemzetközi valutaként a kriptográfiai eszközök – beleértve a bitcoint is – nagymértékű kockázatokkal járnának a makroszintű pénzügyi stabilitás, az integritás, valamint a fogyasztó- és környezetvédelem szempontjából is”. Hozzátették továbbá, hogy nem valószínű, hogy ezen valuták valaha is felzárkóznának a jelenlegi pénzügyi rendszerhez, mivel a gazdaságilag stabil országokban az embereket „kevésbé érdeklik az árak vagy a megtakarítások”, a kevésbé stabil államok pedig sokkal inkább „a már elismert tartalékvaluták, a dollár vagy az euró” bevezetését célozzák meg.

Kockázat a köbön

A hagyományos valuták nem mindig állnak rendelkezésre, és nem is könnyen átruházhatóak. Sőt, egyes országokban törvények tiltják vagy korlátozzák az egyéb pénznemekkel történő fizetéseket. Ezek persze a kriptográfiai eszközök használatát idézhetik elő” – állítják.

Mindez ugyanakkor, a teljeskörű elfogadottsághoz messze nem elég, hiszen ezen eszközök használatával nemcsak a háztartások és a vállalatok, de az államok bevételei is „ki lennének téve az árfolyamingadozás kockázatának”. A monetáris politika elvesztené a jelentőségét, a belföldi árak rendkívül instabillá válnának és a pénzügyi integritás is károsodhat, tették hozzá.

A kriptográfiai eszközök pénzmosásra, a terrorizmus finanszírozására és az adók elkerülésére is felhasználhatóak. Mindez kockázatot jelenthet az ország pénzügyi rendszerére, a költségvetési egyensúlyra, valamint a más országokkal és bankokkal fenntartott kapcsolatokra” – írják.

Jogi kérdések a kriptovaluták körül

A törvény megköveteli, hogy a fizetőeszközök „széles körben hozzáférhetőek legyenek. A kriptográfiai eszközök utalásához ugyanakkor internet-hozzáférés és technológia használata szükséges, ami sok országban még mindig elmaradott, ez pedig felveti a méltányosság és a pénzügyi befogadás kérdését”.

Az ország hivatalos fizetőeszközének és monetáris egységének megváltoztatása általában összetett és széles körű változtatásokat igényel a monetáris jogrendszerben, hogy elkerülhető legyen egy esetleges összefüggéstelen jogrendszer kialakulása” – tették hozzá.

Környezet- és fogyasztóvédelem kérdése

A kriptovaluták használatával a bankok és a pénzügyi intézetek is ki lennének téve az eszközök volatilitásának, állítják az IMF vezetői. Ráadásul, a kriptovaluták, például a bitcoin bányászatához „óriási mennyiségű áramra van szükség”. Ennek következtében, nemzetközi valutaként történő elfogadásuk „súlyos ökológiai következményekkel járna”. Ami pedig a fogyasztóvédelmet illeti, a „háztartások és a vállalkozások könnyen elveszíthetik vagyonukat az árfolyamingadozás, a csalások vagy a számítógépes támadások következtében”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.