El Salvador 30 dollárnyi bitcoint ad minden felnőtt állampolgárnak

Minden salvadori felnőtt állampolgár, aki letölti a kormány bitcoin tárca alkalmazását, 30 dollár értékű BTC-t kap ajándékba.

El Salvador elnöke bejelentette, hogy a kormány 30 dollár értékű bitcoint (BTC) fog ajándékba adni az ország minden felnőtt állampolgárának.

A bejelentést a bitcoin támogatók örömmel fogadták, az influenszerek szerint El Salvador kormányának előbb bitcoint kell vásárolni, amit majd kioszt a helyiek között. Ez azt jelenti, hogy több mint 100 millió dollárnyi BTC-t kell vennie, ami komoly hatással lehet a kriptopiacra.

Willy Woo blokklánc elemző és kriptohívő azt tweetelte, hogy a bitcoin globális felhasználói bázisa 2,5%-kal fog emelkedni a 4,5 millió salvadori beáramlásának köszönhetően.

Mások a salvadori felnőtt lakosságot 6,5 millióra tippelték (ami valójában a teljes lakosságot jelenti). A Yahoo Finance műsorvezetője, Zack Guzman ezt a számot használta fel néhány számításához, amely szerint 195 millió dollár értékű bitcoin kerül majd kiosztásra az országban.

Pontos adatokat nehéz találni, de a Statista szerint 2019-ben a 15 éves és annál idősebb lakosság száma 4,72 millió volt.

A bitcoin eufória azonban nem tartott sokáig, mivel a Prensa Latina című helyi kiadvány azt írta, hogy El Salvador polgárai csak a kormány által kiadott kriptotárca alkalmazás letöltése után kapják meg az ingyenes bitcoint.

A hírt egy június 25-i sajtótájékoztatón jelentették be, ahol Bukele elnök kijelentette, hogy a kormány “tárcaalkalmazása mindenhol működni fog, és még mobilnet sem kell hozzá.”

Bukele elnök azt is kijelentette, hogy szeptember 7-én lép életbe az ország sokat emlegetett bitcoin törvénye, amely országszerte legális fizetőeszközként ismeri el a BTC-t.

El Salvador bitcoin törvényét nagyjából két hete fogadták el. Míg a lépést a globális kripto közösség dicsérte, többen kritizálták, többek között az IMF és néhány neves közgazdász is.