Az IMF vezérigazgatója szerint a bitcoinra nehéz pénzként gondolni

A Nemzetközi Valutaalapot, az IMF-et vezető igazgató, Kristalina Georgieva szerint a központi bankok által kibocsátott digitális pénzek számítanak a digitális fizetőeszközök legmegbízhatóbb formájának. A nemzetközi pénzügyi szervezet igazgatója szerint viszont a bitcoinra nehéz valódi pénzként gondolni. Jelenleg az IMF tagjai közül 110 ország vizsgálódik a központi bankok által kibocsátott fizetőeszközök, CBDC-k kapcsán. Ez szintén Georgieva nyilatkozatából derült ki, amit nemrégiben az olaszországi Bocconi Egyetemen tartott rendezvényen tett.

A CBDC-ken túl nincs megbízható digitális eszköz az IMF-igazgató szerint

Online nyilatkozott és kiemelte, hogy jelenleg a pénzügyi hatóságok számára a különböző digitális pénzeszközök közötti interoperabilitás okozza a legnagyobb fejtörést. Georgieva szerint az is fontos kérdés, hogy a központi bankok által kibocsátott fizetőeszközök megfelelő bizalomra tarthatnak-e számot az emberek részéről. Sőt, még az is kérdéses az IMF szervezetét vezető szakember szerint, hogy a CBDC-k hozzájárulhatnak-e a gazdasági stabilitáshoz és beilleszthetőek-e a nemzetközi szabályozási keretekbe. Ilyenek például a nemzetközi fizetéseket szabályozó Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) által meghatározott keretek. A BIS most is több projektben vesz részt aktívan a CBDC-k nemzetközi tranzakcióknál történő használatának tesztelésére. Az egyik ilyen projektben például a szingapúri pénzügyi hatóság, a Dél-Afrikai Központi Bank vagy éppen az Ausztráliai Központi Bank együttműködésével tesztelnek egy CBDC-t a nemzetközi forgalomban.

Az új IMF vezér

De hasonló tesztek folyamatban vannak szintén a BIS égisze alatt Kína, Hongkong vagy éppen Thaiföld bankjainkak együttműködésével. Ezeket a közös projekteket Georgieva is kiemelte, hangsúlyozva, hogy örömmel látja, hogy a központi bankok és egyéb intézmények is nagy erőkkel dolgoznak a digitalizáció felé mutató törekvéseken. Az IMF vezetője kiemelte, hogy a digitális pénzeszközökön túl viszont már nem lát lehetséges megbízható fizetési formákat. Így például a bitcoint sem tartja pénznek. Erre a magyarázat szerinte abban rejlik, hogy nincs mögötte semmilyen eszköz és ezért az értéke pillanatok alatt emelkedhet vagy zuhanhat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük