Az Independent milliárdos tulajdonosa szerint a kriptó fogja forradalmasítani a korrupt bankszektort

Alexander Lebedev orosz milliárdos, aki többek között az Independent és az Evening Standard angol lapok tulajdonosa is, tegnapi cikkében hosszasan értekezett arról, hogyan fogják a blokklánc, a DeFi és az okos szerződések alapjaiban felforgatni a jelenlegi korrupt globális bankszektort.

Az okos szerződésekben rejlik a megoldás a bankszektor problémáira

Alexander Lebedev 25 évet dolgozott a bankszektorban Oroszországban. Nem is akármilyen pozíciókban: a harmadik legnagyobb orosz privát bank CEO-ja és egy másik bank tulajdonosa is volt, így bőven volt lehetősége kiismerni a bankok működését. (No, meg a politikát is, hiszen Lebedev KGB-ügynök volt fiatalkorában, és máig aktív politikai kérdésekben.) Azonban, amit Lebedev az utóbbi években látott a bankok körül, nagyon nem tetszett neki. A cikkben hosszasan az ő általa csak „bankster”-nek titulált bankárok korrupciós módszereiről és pénzmosásáról ír. (A banker és gangster szavak összevonásával hozta létre a bankster szót). A jelenlegi bankrendszer problémájának súlyosságát sem sepri a szőnyeg alá – szerinte, ha minden így marad, a bankok a teljes világgazdaságot fogják tönkretenni.

Azonban aggodalomra nincs ok, Lebedev hamar rátér a megoldásra is: amit – nem meglepően – a blokklánc és az okos szerződésekben rejlő lehetőségek jelentik. Felhívja arra is a figyelmet persze, hogy a technológia a világ számos részén már sokkal előrébb jár. Megemlíti példának Kína CBDC projektjét, de azt is, hogy Svájc bizonyos részein már az adóbefizetést is meg lehet oldani kriptóval.

Lebedev a legnagyobb hangsúlyt írásában az okos szerződésekre teszi: szerinte ezekben rejlik a legnagyobb erő arra, hogy a korrupt banki szolgáltatásokat végre átláthatóvá tehessük. A banki szolgáltatások közvetítő nélkül történő megvalósulása ugyanis kiiktatja azt a lehetőséget, hogy a pénz a bankárok zsebébe kerülhessen.

„Egy okosszerződés csak a matematika törvényeinek engedelmeskedik. A hackerek veszélyét leszámítva, ami a tradicionális bankolásban is jelen van, a rendszer megvesztegethetetlen – ráadásul nincsen szüksége villákra a francia riviérán, se privát jetekre és jachtokra,” írta Lebedev a cikkében.

Lebedev saját DeFi terveket is szövöget

Lebedev saját terveit is megosztotta természetesen a témával kapcsolatban. Ő egy olyan ún. Független Decentralizált Pénzügy Ökoszisztémát (Independent Decentralized Financial Ecosystem) szeretne létrehozni, ami egyfajta bank 2.0-ként a bankok új generációját képviselné. Itt elmondása szerint a rendszer minden résztvevője haszonélvező lehetne. A tradicionális bankszektor szolgáltatásai továbbra is elérhetők lennének, csak most már a blokklánc segítségével egy szélesebb réteg számára is, közvetítők nélkül. Lebedev azt is kiemelte, hogy a rendszer például a non-profit projektek megvalósításához is transzparens pénzügyi környezetet tudna biztosítani. Itt a blokklánc technológia meg tudná mutatni, hogy egy adott adomány pontosan milyen formában járult hozzá mondjuk egy természetvédelemi akcióhoz.