450 millió forintnyi digitális jüant osztanak szét a sencseni lakosok között

  • 4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A digitális jüan újabb tesztszakaszába érkezett: most 50 ezer sencseni lakos között osztanak szét 10 millió jüant (csaknem 450 millió forintot), hogy a gyakorlatban is megvizsgálhassák a digitális valuta működését.

Egyre szélesebb körben tesztelik a kínaiak a digitális jüant

10 millió digitális jüant (hivatalos angol nevén Digital Currency Electronic Payment (DCEP), azaz a Digitális Valuta Elektronikus Fizetőeszközt) oszt ki a sencseni önkormányzat 50 000 lakos között az eddigi legnagyobb digitális jüan próba keretében, jelentette be a CGTN helyi hírportál. A lakosok kiválasztása véletlenszerűen fog megtörténni: aki részt akar venni a sorsolásban, annak mindössze annyit kell tennie, hogy letölti a DCEP tárcák egyikét (ebből ugyanis négy van jelenleg kifejlesztve, amit a négy legnagyobb kereskedelmi bank alkotott meg).

A digitális jüant a résztvevők több, mint 3000 helyen tudják majd felhasználni. Ezek között találhatunk éttermeket, szupermarketeket, metró állomásokat, boltokat és benzinkutakat is.

Nem ez lesz az első alkalom, hogy a jelenleg is fejlesztés alatt álló DCEP-t a gyakorlatban is kipróbálják; korábban a Guangdong – Hong Kong – Makaó hármas területén már voltak hasonló tesztelések. A mostani sencseni teszt azonban eddig a legszéleskörűbb gyakorlati próbája a digitális jüannak. A korábbi tesztek részeként számos bolt, étterem és kereskedelmi egység is bejelentette már, hogy csatlakozik a digitális jüan teszteléséhez (köztük például a McDonald’s és a Starbucks is egyes tartományokban). Ezen felül, Sencsen mellett, már számos másik nagyváros is elindított béta verziókat a digitális tárcák tesztjeihez.

A digitális jüanről bőven írtunk már mi is korábban, a projekt beindítása ugyanis komoly hatással lehet majd a világgazdaságra. A DCEP beindításával Kína továbbra is elsősorban az amerikai dollártól való függésének csökkentését célozza meg. A terv szerint a 2022-es téli olimpia előtt már hivatalosan is indítani akarják a projektet. Az egyre gyakoribb és szélesebb körű tesztek pedig azt mutatják, hogy ezt a tervet valószínűleg tartani is tudják majd. Így lehet, hogy kevesebb, mint két éven belül már élesben is láthatjuk a digitális jüan működését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.