Az indiaiak az arany helyett a kriptovalutákban látják a jövőt

Az aranyszerető indiaiak maguk mögött hagyva a nemesfémeket 200-szor többet fektettek kriptovalutákba 2021-ben, mint az előző évben.

India sokak számára az arany iránt való elkötelezettségéről volt híres. Ez azonban a közelmúltban megváltozott. A digitális eszközökbe múlt évben 200 millió dollárt, míg az idén 40 milliárd dollárt fektettek be az emberek. Ez az exponenciális növekedés lenyűgözően hangzik szem főleg úgy, hogy az ország központi bankja komoly korlátozásokat foganasított a kriptopénzekkel szemben.

Az indiaiak csodálják az aranyat, de szeretik a kriptót is

A Chainalysis blokklánc elemző vállalat beszámolója szerint a lakosság jelentős befektetésekbe kezdett 2021-ben a kriptovaluták terén. A tavalyi 200 millió dollár helyett idén 40 milliárd dollárt fektettek be, pedig még csak fél év telt el.

A legfrissebb statisztikák alátámasztják, hogy a kriptovalutákat aranypótlónak vagy a vagyonuk felhalmozására szolgáló eszközöknek lehet tekinteni. A Chainalysis emlékeztetett arra, hogy az indiaiak a nemesfém megszállottjai, és az ország háztartásai több mint 25 000 tonna arannyal rendelkeznek.

Richi Sood egyike azoknak a helyieknek, akik befektetési stratégiájukat megváltoztatva arany helyett digitális eszközökbe fektetnek. A 32 éves vállalkozó 2020 vége óta 1 millió rúpiát (4 000 000 Ft) fektetett bitcoinba, Ethereumba és Dogecoinba. Továbbá azt is megmagyarázta, hogy miért jobb a kriptopiac a sárga fémnél:

“Inkább kriptovalutákba fektetnék, mint aranyba. A kripto átláthatóbb, mint az arany vagy más befektetési lehetőségek, és rövidebb idő alatt magasabb hozammal rendelkezik.”

Kutatások szerint Indiában 15 millió ember üzletel kriptovalutákkal. Ezzel az ország felülmúlja például az Egyesült Királyságot is, ahol 2,3 millió személy foglalkozik ezzel. Továbbá India nem marad messze az USA 23 millió kereskedőjétől sem.

Sandeep Goenka, az ZebPay társalapítója elárulta, szerinte miért következett be Indiában ez a hatalmas növekedés:

Sokkal könnyebbnek találják a kriptovalutákba való befektetést, mint az aranyba, mert a folyamat sokkal egyszerűbb. Felmész a világhálóra, megvásárolod a kriptovalutát és még csak igazolnod sem kell azt, ellentétben az arannyal.”

India ellentmondásos állásfoglalása a kriptovalutákkal

A világ második legnépesebb országának hatóságai eléggé határozatlanok a kriptovalutákat illetően. Idén márciusban fontolgattak egy törvényjavaslatot, ami felülvizsgálja a bitcoin és más coinok körüli jogi kérdéseket, a bányászatukat és kereskedésüket.

A jogszabály célja az volt, hogy a kriptovaluta tulajdonosokat és bányászokat pénzügyi szankciókkal és esetleges börtönbüntetéssel fenyegesse. Az indiai kormány nem hozta nyilvánosságra a pénzbeli büntetés összegét, de azt elárulta, hogy akik megszegik a szabályokat, azok akár 10 év börtönbüntetést is kaphatnak.

Június elején jelentések szerint azonban a tervek megváltoztak. A betiltásuk helyett a tisztségviselők mint eszközosztályt akarták törvénybe foglalni. Érdekesség, hogy Nandan Nilekani, indiai milliárdos azt tanácsolta a kormánynak, hogy hajtsák végre ezt. Az Infosys társalapítója azzal érvelt, hogy a kriptopiacban nagy lehetőség rejlik és hogy a hatóságok ne korlátozzák a kriptovállalkozásokat, hogy a vagyonukat India gazdaságába fektessék.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.