Milyen érméket érdemes bányásznia a mezei halandóknak?

A legtöbben még a kriptovaluták vagy a kriptobefektetésekben jártasabb emberek közül is egyfajta nagyon távoli, drága csúcstechnológiát igénylő tevékenységként gondolnak a kriptovaluta bányászat témakörére, pedig ez nem feltétlenül van így. Számos komoly ASIC (integrált áramkör alapú) bányászállomás bár kétségtelenül nem olcsó, nem kerül elképzelhetetlen összegekbe, továbbá egy erős videokártyával rendelkező gaming PCn elérhető hash ráta is értelmezhető eredményeket produkálhat, ha kedvező árfolyamú és algoritmusú érmét választunk.

Mi több számos érmét kifejezetten érdemes lehet bányászni, akár egy átlagos, szerényebb képességekkel megáldott otthoni számítógépről vagy laptopról is. A teljesség igénye nélkül most összegyűjtöttünk pár olyan érmét, amelyeknek a kriptovaluta bányászat iránt érdeklődő személyeknek érdemes utána járnia.

Ethereum (ETH)

Piaci kapitalizáció: 222,000,000,000 USD, Napi forgalom: 25,000,000,000 USD

Bár kissé határeset a bányászati nehézség szempontjából, az ETH a második legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező érme a világon, de ennek ellenére egy felső-közép kategóriás videokártyával felszerelt számítógéppel a mai napig bányászható. Az ETH bányászat mellett szólhat az érme könnyű értékesíthetősége, akár másik kriptovalutáról, akár fiat pénzről legyen szó, hiszen a világ bármely jelentős kriptotőzsdéjén elfogadják. A kriptovaluta bányászat sokszor bonyolult szoftveres hátteret igényel, de nem az Ethereum esetében. Az ETH bányászat szoftveres környezete nagyon egyszerű és felhasználóbarát, bárki belekezdhet a bányászatba, akár alig 5 perc alatt, bármilyen különösebb számítógépes ismeretek nélkül.

Dogecoin (DOGE)

Piaci kapitalizáció: 29,000,000,000 USD, Napi forgalom: 3,000,000,000 USD

Sokak kedvenc mémcoinba oltott ponzi sémának kikiáltott, Elon Musk jedi ereje által ide oda rángatott altcoinja a dogecoin, GPU mellett CPU használatával is bányászható. Bár gyakorlati felhasználási lehetőségei durván elenyészőek, sokan bányásszák spekulatív indokokból kifolyólag, elsősorban mining poolokba tömörülve, ami a DOGE algoritmusából eredendően előnyösebb az összes résztvevő számára, mintha külön-külön bányásznák. Mint ahogy a spekulatív kriptovaluta bányászat esetében mindig, itt is az árfolyam jövőbeni alakulása fogja eldönteni, hogy jó döntés volt-e az érmével foglalkozni.

Monero (XMR)

Piaci kapitalizáció: 3,700,000,000 USD Napi forgalom: 500,000,000 USD

A monero egy olyan egyre népszerűbb, a teljes körű anonimitás megőrzésére fókuszáló digitális érme, amelyet a fejlesztői kifejezetten úgy terveztek, hogy ne érje meg rá ASIC áramköröket tervezni. Az ASIC bányászat lehetőségének a hiányában nem települtek rá tömegével a hangárnyi területen éjjel nappal bányász rigeket üzemeltető nagypályások, hanem ehelyett a hálózatot szinte kizárólag kisbefektetők üzemeltetik, otthoni számítógépeikkel, esetleg saját kisméretű GPU-val pakolt bányászgépeikkel (hiszen ugye nincsen ASIC) . A Monero bányászat szintén nem igényel komplex számítógépes ismereteket és több nagy kriptotőzsdén is könnyedén beválthatjuk.

Zcash (ZEC)

Piaci kapitalizáció: 1,300,000,000 USD Napi forgalom: 400,000,000 USD

A Zcash a Monerohoz hasonlóan szintén egy ASIC alapú bányászatnak ellenálló digitális érme, amelyet szintén elsősorban otthoni bányászatra terveztek. A Moneroval ellentétben azonban a Zcash hálózatán van lehetőség a névtelen tranzakciók mellett publikus tranzakciókat is küldeni, ami a kevesebb problémás felhasználó látszatát keltheti egyes emberekben. Talán ebből kifolyólag, talán nem, de a Zcasht jellemzően picivel több kriptotőzsdén is jegyzik, illetve a derivatív és a határidős kripto ügyletek piacán is  picit népszerűbb, mint a Monero.

Aki kíváncsi még több alternatív érmére az  itt olvashat még többet a témáról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük