Az Intel nem korlátozza a kriptobányászatot az új Alchemist videókártyáján

A jövőév elején érkező Arc videókártyák (kódnevén Alchemist) esetében az Intel biztosan nem fogja korlátozni a kriptobányászat lehetőségét, jelentette be a vállalat október 13-án.

Az Intel akarja is, meg nem is a kriptobányászokat

Az Intel sem hardveres, sem szoftveres korlátozást nem fog bevezetni a kriptobányászat ellen az új videókártya-sorozatuk esetében. A hírt az Intel egyik GPU-kért felelős vezetője, Roger Chandler osztotta meg a Gadgets360 kerekasztal beszélgetése során.

„Nem tervezünk vagy építünk jelenleg olyan terméket, ami speciálisan a bányászokat célozná meg” – mondta Chandler a beszélgetés részeként. Majd azt is hozzátette, hogy kizárásról sincs szó, hiszen „ez egy olyan termék lesz, ami a piacon lesz elérhető, és amit az emberek meg tudnak majd venni.”

„Ez nem egy prioritás a számunkra” – folytatta Chandler, arra utalva, hogy direkten el akarnák kerülni a bányászokat. „Mi az Intel Arc termékeit és az Alchemist termékcsaládot elsődlegesen a gamereknek és az alkotóknak készítettük el.”

Az Intel nem korlátozza a kriptobányászatot az új Alchemist videókártyáján
Az új Alchemist. Forrás: Intel

Miért nem szeretik a bányászokat a gyártók?

Korábban több konfliktusa is volt a GPU-gyártóknak a kriptobányászokkal, akik a tradicionálisan gamereknek megalkotott videókártyákat sokszor percek alatt felvásárolták, hogy aztán azt altcoinok bányászására használják. Ez főként a pandémia alatt erősödött fel, amikor a szállítmányozási gondok és nyersanyaghiány felerősítette a hiányt a GPU piacon.

Az Intel egyik riválisa, a Nvidia például megpróbálta korlátozni azt, hogy a kriptobányászok felvásárolják a célcsoportjuktól a termékeket. Ők a hash rátát limitáló eszközöket építettek bele a videókártyájukba. Erre aztán idén tavasszal is ráerősítettek, amikor is bejelentették, hogy a GeForce videókártyák „kevésbé lesznek csábítóak a kriptobányászok számára”.

Azért voltak olyanok is, mint az Intel vagy az AMD, akik nem akarták magukat teljesen elzárni egy jelentős piacot képviselő fogyasztói rétegtől. Az AMD például az Intel mostani bejelentéséhez nagyon hasonlóan kiemelte egy korábbi közleményében, hogy nem fogja az ether bányászatot korlátozni a GPU-kon.

Kérdéses, hogy a csatározás hogyan változik a videókártya-gyártók és a kriptobányászok között, hogy ha az ETH 2.0 fejlesztés végre utolsó fázisába lép jövőre. A proof-of-stake mechanizmusra való átállással ugyanis várhatóan jelentősen csökkeni fog a GPU-k iránti kereslet a bányászok körében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük