Nvidia legújabb GeForce RTX 2000 videokártyái nem kimondottan bányászbarátok

Az Nvidia a héten jött ki a legújabb GeForce RTX 2000 sorozatával, miután bejelentette, a kriptovaluta bányászatra eladott videokártyáiból származó bevétele mindössze 18 millió dollár volt az előző negyedévben.

Az amerikai hardvergyártó 3 új videokártyával rukkolt elő: RTX 2070, RTX 2080 és az RTX 2080 Ti. A modellek az ígéretek alapján hatszor jobb teljesítményre képesek az előző generációs GPU-khoz képest és mindegyik az Nvidia Nvidia Turing™ architektúrájára épül.

Az Nvidia új sorozata sugárkövetésre kigyúrt Turing architektúrája mellet, hangsúlyt kapott a játékokban a visszaverődés, árnyékolás és az illumináció is, amit Deep Learning Super-Sampling AI támogat. Ezek elsősorban a még jobb játékélményt szolgálják, a sugárkövetéssel sokkal valósághűbbek lesznek a játékok, míg az AI alkalmazása az RTX sorozatnál a “tiszta, élethű képek és speciális effektekről gondoskodik.

Forrás: Prohardver.hu

Nem kimondottan kriptovaluta bányászatra

Nvidia GeForce RTX nem kimondottan a bányászok igényeire lett kalibrálva. A Tensor magos AI számítási hasherő ugyan 25-30%-al növelné a kipréselhető hasht, de a kártya ára 50%-al magasabb lesz mint az előző generációé, és jelen piaci klímában nem éri meg az upgrade.

A csúcsmodell RTX 2080 Ti ára valahol 300 000 HUF környékéről fog indulni (ÁFA nélkül) körül indul és alapból sokkal borsosabb az ára mint a korábbi GTX 1080 Ti-é volt ami jelenleg 200 000 HUF környékéről tanyázik ÁFA nélkül. A relatív bányászteljesítmény, beleértve a memória sebességet és sávszélességet is nem jobb mint a GTX bányászé és amíg nem kezd el csökkenni az ára, nem javasolt beruházni rá.

Az Nvidia egyben szándékosan nem is hirdeti az új sorozatát a bányászoknak szemben a korábbi sorozattal. A legutóbbi bevételi jelentésében a vállalat külön kitért a bányászatra:

“Bevételi kilátásunk a kriptovaluta-specifikus termékekből körülbelül 100 millió dollár volt, de a tényleges kriptobányász termékbevételünk mindössze 18 millió dollárt tett ki” – áll a közleményben. “Korábban arra számítottunk, hogy a kriptopénz bányászat jelentőségteljesnek ígérkezik az év folyamán, de most már arra számítunk, hogy nem járulunk hozzá további erőforrásokkal a szektorhoz.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük