Az IRA Financial – Gemini hackelés után még mindig nincsenek válaszok

A Gemininél egy február 8-án végrehajtott hackertámadásban rengeteg egyéni nyugdíjmegtakarítási számla egyenlegét pucolták ki a támadók. A Gemini és a megtakarításokat kezelő IRA Financial Trust még nem adott ki hivatalos közleményt a pontos károkról. De az eddigi visszajelzések alapján biztosan sok millió dollárról lehet szó. A felhasználók a komoly profit ígérete miatt csatlakoztak az IRA-hoz, de végül minden megtakarításuk odaveszett. És a legjobban az zavarja őket, hogy most már egy héttel a támadás után még mindig nem kaptak egyértelmű válaszokat. Pontosan ezért aztán végül a károsultak a közösségi oldalakon keresztül csoportba tömörültek és elkezdték felvenni a kapcsolatot hírügynökségekkel és szabályozókkal.

Még azt sem lehet tudni, hogy loptak a Gemini által kezelt számlákról

Az IRA Financial Trust csak egyike azon cégeknek, amelyek a Winklevoss-ikrek által birtokolt Gemininél futtatják a kriptos megtakarítási számlákat. A mai napig nem lehet azonban tudni, hogy pontosan hány számlát törtek fel, mennyi a teljes veszteség és egyáltalán valaha valaki megtéríti-e a károkat. Ami tény, hogy múlt hét kedden egy Benjamin Choe néven futó fiók elkezdett bitcoint, ethert és amerikai dollárt leemelni egyes felhasználói számlákról. A Gemini azt állította már azonnal, hogy nem törték fel őket, az IRA Financial Trust pedig csak azt ismerte el, hogy incidens történt és vizsgálódnak. Jelzésértékű, hogy ezt a kommunikációt sem az IRA tette, hanem egy, vészhelyzetekkel foglalkozó, felbérelt kommunikációs cég. Ez az első nagyobb volumenű olyan eset, amikor kriptoba fektetett nyugdíjmegtakarítási számlákról emeltek le pénzt.

IRA Financial

A nyugdíjakra félretett pénzek kriptoban tartása nagyon csábító opció, csak a Geminivel több ilyen nyugdíjmegtakarításokat kezelő cég dolgozik együtt. És sok mostani károsult is pont a Gemini ismertsége miatt csatlakozott az IRA Financial által kínált portfolióhoz. Az USA-ban ugye önmagában egy magánszemély nem kezelheti a saját nyugdíjmegtakarítási számláját, azt engedéllyel rendelkező cégek kezelik. A mostani esetben a károsultak egyik Telegram-csoportjához csatlakozók állításai szerint minimum 2 millió dollárnyi kriptovaluta tűnt el csak tőlük. A Chainalysis elemző cége szerint összesen 36 millió dollárnyi kriptovalutát lophattak el.

Jelenleg nem ismert még a csalás mikéntje, de az biztos, hogy megfelelően hitelesített fiókok részéről érkeztek a mozgatási kérések a Gemini felé. Ha ez így van, akkor az IRA Financialé a teljes felelősség a károkért, nem csoda, hogy a Gemini a kérdezősködő ügyfeleket az IRA-hoz irányítja egyből. A vicces az egészben, hogy nem sokkal korábban az IRA Financial vezetője pont arról beszélt, hogy mennyire biztonságban van a tőke náluk és a Gemininél.