Az OKX elindítja 2. rétegű Ethereum hálózatát, alacsonyabb díjakkal és interoperabilitással

Az OKX is beált a sorba: ez a soron következő kriptovaluta-tőzsde, amely Ethereum-alapú 2. rétegű hálózatot indít.

Az OKX kriptotőzsde a Coinbase nyomdokaiba lépve egy belső, Ethereum-alapú 2. rétegű hálózatot indított, hogy alacsonyabb díjakat és az interoperabilitást tudjon biztosítani a decentralizált alkalmazásokkal interakcióba lépő felhasználók számára.

Az OKX április 15-én indította el az X Layer néven futó nyilvános, nullatudású bizonyításon alapuló hálózatát. A hálózatot a Polygon láncfejlesztő készletével (CDK) építették, és lehetővé teszi az állapot és a likviditás megosztását több blokklánchálózat között, az Ethereum skálázási protokolljának aggregációs rétegével.

A bejelentés szerint az X Layer gyorsabb és olcsóbb tranzakciókat biztosít az on-chain alkalmazásokkal való interakció során. A hálózat ZK-bizonyítást használ, amely az Ethereum 2. rétegű hálózatainak biztonságát és skálázhatóságát javító alaptechnológiául szolgál. Az X Layer EVM-kompatibilis, lehetővé téve a fejlesztők számára, hogy elindítsák vagy áttelepítsék az Ethereum-alapú decentralizált alkalmazásokat (DAppokat) anélkül, hogy át kellene írniuk az alapul szolgáló kódot.

Az OKX marketingigazgatója, Haider Rafique állítása szerint a X Layer és más 2. rétegű hálózatok elengedhetetlen infrastruktúraként fognak szolgálni az összekapcsolható Web3 ökoszisztémához.

„Olyan ökoszisztémát építünk, amely a lehető legzökkenőmentesebb és interoperábilis. Úgy gondoljuk, hogy az X Layernek korlátlan lehetőségei vannak, ami az erős közösségünknek és a más Ethereum-alapú hálózatokhoz való összekapcsolhatóságnak köszönhető” – mondja Rafique.

Az OKX 2023 novemberében indította el az X Layer főhálózatának bétáját, amely több mint 50 Web3 DAppot vonzott a teszthálózatra. Az OKX megjegyzi, hogy az olyan DAppok, mint a Graph, a Curve, a LayerZero, a QuickSwap, a Galaxy és a Timeswap már megkezdték a 2. rétegű hálózatra való telepítést.

Az X Layer lehetővé teszi az OKX felhasználók számára, hogy átutalják eszközeiket, betéteket helyezzenek el és kriptovalutákat vegyenek ki az OKX-en, valamint hozzáférjenek majdnem 200 DApphoz, amelyek tokencserét, stakelést és okosszerződési funkciókat kínálnak. Az OKX saját OKB tokene az X Layer natív tokenjeként működik, és a hálózaton a gas díjak fizetésére használják.

A Polygon CDK-t úgy harangozták be, hogy az szimbiotikus előnyöket biztosít az OKX-nek, az X Layer-nek és más Polygon AggLayer-hez kapcsolódó láncoknak. Az X Layer lényegében más, a Polygon CDK-ra épült láncokhoz csatlakozik az AggLayer-en keresztül, ami lehetővé teszi a likviditás átmenetét ezek között a láncok között.

A Polygon vezérigazgatója, Marc Boiron szerint ez egy összekapcsolt likviditási hálózatot hoz létre a különböző blokklánc-protokollokon.

„Az X Layer AggLayer-hez kapcsolása megoldja a likviditás és a felhasználók fragmentációjának kérdését a láncokon az AggLayer-en, így mind együtt gyarapodhatnak. Az OKX 50 millió felhasználója most könnyen bekapcsolódhat a X Layer-be és az összes többi, az AggLayer-hez kapcsolódó láncba.”

Egy befektetési menedzsmenttel foglalkozó cég, a VanEck becslése szerint az Ethereum 2. rétegű hálózatai 2030-ra meghaladhatják az 1 billió dolláros piaci kapitalizációt. Ezek a hálózatok az alacsony díjú, biztonságos és decentralizált tranzakciók és alkalmazások támogatásával alapvetően hozzájárulnak az Ethereum skálázhatóságához.