Az olajban gazdag Észak-Dakota bitcoin bányászati központ lesz

Az Atlas Power bitcoin bányászati cég az észak-dakotai olajmezőket egy 1,9 milliárd dolláros kriptotermelő adatközponttá akarja alakítani – jelentette a múlt héten a helyi In Forum.

A willistoni központ három fázisban épül majd meg, és az Egyesült Államok egyik legnagyobb adatközpontja lesz. Az FX Solutions (a telephely építéséért felelős cég) várakozásai szerint 2024-re teljes kapacitással fog a hely működni.

A szingapúri központú Atlas Power akár 700 megawatt villamosenergiát is remél, amelynek 65%-át a kriptobányászat számára szánják. A fennmaradó részt adattárolásra, mesterséges intelligenciára és gépi tanulásra fordítják majd – áll a sajtóanyagokban. A versenytárs Riot Blockchain jelenleg legfeljebb 91 megawattot használ kriptobányászatra a honlapja szerint.

Az Atlas Mining a sanghaji székhelyű Fundamental Labs kriptoalap leányvállalata. A tavalyi megszorításig többnyire Kínában bányászott kriptót, a bányászati tiltás után azonban a vállalat ígéretet tett arra, hogy bitcoin bányászati tevékenységeit az Egyesült Államokba költözteti.

Az Atlas Mining jelenleg egy 75 megawattos, napenergiával működő adatközpontot üzemeltet a közeli Montanában. Doug Burgum, Észak-Dakota kormányzója szerint a lépés hozzájárul az állam “növekvő hírnevének megszilárdításához, mint az adatközpontok globális központja”.

Észak-Dakota az USA második legnagyobb olajtermelő állama. A fellendülő ipar egy évtized alatt 83%-kal növelte Williston lakosságát.

2014 óta azonban a csökkenő olajárak megsebezték az egykor virágzó gazdaságot. Az FX Solutions elnöke, Richard Tabish úgy véli, hogy az észak-dakotai bitcoin bányászati központ építéséhez több mint 100 munkavállalóra van szükség, és végül legalább 30 állandó dolgozót tudnak majd foglalkoztatni.

“Egy jelentős befektetés zajlik” – mondta Burgum. Az adatközpontokat “hihetetlenül előremutató iparágnak nevezte, amely nem függ az olajáraktól”.

Észak-Dakota hideg időjárása előnyös a bányászati tevékenységhez

Észak-Dakotában a tél igencsak fogcsikorgató, ami segíthet a kriptobányász cégeknek alacsonyan tartani a hűtési költségeket.

A fejlesztők azonban azt mondták, hogy azért döntöttek az államban történő alapkőletétel mellett, mert számításaik szerint a létesítményt gyorsan fel lehet építeni és üzembe helyezni.

A bitcoin bányászatok – különösen az európai és eurázsiai bányászatok – keményen küzdenek az energiahiányos időszakban. A kazahsztáni, koszovói és izlandi bitcoin bányászok mind kénytelenek voltak csökkentett kapacitáson működni vagy teljesen leállni. Az észak-dakotai központ talán ideális hely lehet azon bányászoknak, akik ismét arra kényszerülnek, hogy eszközeiknek új otthont találjanak.