Az olasz kormány hamis hír felelősét hamis hír terjesztés miatt cenzúrázta a Facebook

  • 16
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az olasz kormány által kinevezett koronavírus testület hamis hírek terjesztésének megakadályozásáért felelős szakértőjét hamis hír terjesztése miatt cenzúrázta a Facebook. Nem jár kegyelem senkinek sem. 

Érdekes szituációba keveredett az olasz kormány által kinevezett hamis hírek vagy egyszerűen csak fake news terjedésének megakadályozásáért felelős szakértő, Roberta Villa. A hölgy nemcsak újságíró, hanem orvos is. Giuseppe Conte kormánya még hónapokkal ezelőtt, a koronavírus járvány kitörésekor bízta meg a hölgyet a hamis hírek terjedésének felügyeletével, aki a válság tanács, vagy hivatalos nevén a task force tagja. Három nappal ezelőtt viszont őt is utolérte a Facebook cenzúrája.

Már napok óta a WHO azon kijelentésétől hangos a világsajtó, hogy a koronavírus terjedésében nem játszanak döntő szerepet a tünetmentes személyek. Villa erről egy bejegyzést osztott meg a Facebookon, amihez csatolt egy CNBC által írt cikket is. Ez egyértelműen tartalmazta a WHO hivatalos állásfoglalását. A hölgy úgy fogalmazott a bejegyzésben:

“A 37,5 foknál magasabb láz és köhögés korlátozott tünetek. Az íz és illat érzékelésének elvesztésével már több esetet lehet azonosítani. Ha ezután más tüneteket is figyelembe veszünk, amelyek ma már egyértelműen a COVID-nak tulajdoníthatók, könnyebben azonosíthatjuk a gócpontokat. Azt mondom, hogy kevés szilárd bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy a tünetmentesek fontos szerepet töltenének be a járvány terjedésében. Azt senki nem mondta, hogy nem fertőzhetnek. Bizonyos tünetek megjelenése előtt 24-48 óráig fertőzőképesek lehetnek. “

A szakértő bejegyzését, amiben a fentebb említett cikket is megosztotta, a Facebook a megjelenése után nem sokkal cenzúrázta. Magyarázatként azt írta a nagy tech óriás, hogy a cikk és a poszt részben hamis információkat tartalmaz, amelyet független ellenőrzők vizsgáltak meg. A helyzet iróniája az, hogy a Facebook éppen a kormány fake hírekért felelős szakértőjét tiltotta le valótlan információk terjesztése miatt.

Roberta Villa vitatja a Facebook döntését

Az utóbbi hónapokban számos különféle tanulmány jelent meg a koronavírussal kapcsolatban. Sajnos még a szakemberek között sincs egyetértés több kérdésben. A vírus vuhani megjelenése óta már több mint fél év telt el, de még mindig fogalmuk sincs, hogy hogyan is terjed. Nap, mint nap új tudományos elemzések látnak napvilágot, melyek gyakran ellentmondóak.

Villa úgy véli, hogy ami ma helytálló, holnap már lehet nem az, a platformnak viszont nem kellene egy, az Egészségügyi Világszervezet által kiadott dokumentumot blokkolnia. A hölgy nem veszi jó néven a Facebook cenzúráját. “A kormány hamis hírekkel foglalkozó munkacsoportjának egy tagja megoszt egy hivatalos WHO nyilatkozatot, és a Facebook ellenőrző csapata a posztot hamis információkat tartalmazó bejegyzésnek titulálja. Már egy ideje azt mondom, hogy a közösségi médiák ellenőrzése nagyon veszélyes. Előfordulhat, hogy holnap megjelenik egy másik tanulmány, ami ennek éppen az ellenkezőjét állítja. Függetlenül attól, hogy kinek van igaza egy dolog biztos: a közösségi média felületei ennél sokkal rosszabb félrevezető információkkal vannak tele.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.