Az olasz kormány nevében próbáltak meg bizalmas adatokat ellopni

A legújabb kriptóhoz köthető átverés során az elkövetők az olasz kormánynak adták ki magukat, és hamis kérvényeket szőve próbáltak népszerű kriptovállalatok bizalmas adataihoz férkőzni a Twitteren.

A közismert on-chain nyomozó, ZachXBT beszámolója szerint a csalók valahogyan hozzáférést szereztek az olasz kormány e-mail címéhez, melyet később arra használtak, hogy hamis kérvényeket nyújtsanak be a Twitter (újabb nevén az X) platformján.

Egyik ilyen üzenetükben például az elkövetők az Arbitrum bizalmas adatait akarták megszerezni a kriptoprojekt hivatalos profiljától. A kitűnően megfogalmazott kérvényben többek között az Arbitrum felhasználóihoz kapcsolódó korábbi vagy jelenlegi felhasználóneveket, jelszavakat, e-mail címeket, telefonszámokat, valamint IP-címeket kértek.

A csalók által megírt hivatalosnak tűnő, hamis kérvényeket a kriptoügyekben jártas nyomozó X fiókján olvashatjuk:

Az ügyet kutató ZachXBT-t szintén áldozatul ejtették a magukat olasz kormánynak kiadó támadók, amikor üzenetben kérték a férfit, hogy törölje a fentebb említett, az ügyet taglaló bejegyzéseit. Zach természetesen nem engedelmeskedett a csalók kérésének.

Ki lehet az elkövető?

Zach a múltbéli tapasztalataiból kiindulva úgy véli, a csalás mögött Chase Senecal, ismertebb nevén Horror (HZ) áll. 2023 februárjában mi is beszámoltunk róla, hogy az amerikai kormány mintegy 260 000 dollárt foglalt le az említett hackertől. Továbbá ő volt felelős olyan kriptoprojektek támadásáért, mint a Nouns Decentralized Autonomous Organization (DAO) és a JRNY klub.

ZachXBT egy szenvedélyes blokklánc-rajongó, aki elkötelezett a kriptotérben történő különböző scamek, átverések, csalások, lopások leleplezése mellett. Fáradhatatlan erőfeszítései jelentős hatással vannak arra, hogy az iparág mindenki számára biztonságos legyen. Az on-chain nyomozó csalók és elveszett összegek utáni aktív kutatásai többnyire eredményesek. Nyomozásaival gyakran segíti a bűnüldöző szervek munkáját a csalók letartóztatásában és az ellopott pénzek lefoglalásában. Legutóbb kedden fedezte fel az Alphapo hack során ellopott további 37 millió dollárt.