Az FBI 260 ezer dollárnyi kripto- és más vagyontárgyat foglalt le

Az FBI több mint 260 000 dollárnyi vagyontárgyat foglalt le. Az eszközök között volt két NFT is, melyek önmagukban több mint 100 000 dollárt érnek.

Az ügynökség által február 4-én közzétett elkobzási dokumentum szerint az FBI a vagyontárgyakat Chase Senecaltól, egy Maine állambeli brunswicki lakostól kobozta el. Az ügynökség többek között 86,5678 ETH-t (116 433 dollár) és két NFT-t foglalt le: Bored Ape Yacht Club #9658 (95,495 dollár) és Doodle #3114 (9,361 dollár).

NFT, FBI

 

A nagyjából 221 000 dollárnyi lefoglalt kriptoeszközön kívül az FBI egy nem digitális vagyontárgyat is megszerzett: egy Audemars Piguet Royal Oak órát 41 000 dollár értékben

Az óra ugyan nem kriptoeszköz, de megvásárlása közvetlenül vezetett a többi lefoglaláshoz. ZachXBT, az “önkéntes kriptodetektív” aki a nyomozás kezdeményezéséért volt felelős, tavaly szeptemberben egy blogbejegyzésben megjegyezte, hogy Senecal – más néven Horror (HZ) – valószínűleg kriptopénzzel fizetett az óráért. A luxusóra megvásárlását “közvetlenül a feltört Twitter-fiókokból lopott pénzből finanszírozták” – írta egy tweetben.

ZachXBT-nek egy sor blokklánc tranzakció nyomonkövetéséből sikerült megállapítania, hogy az óra kifizetésére használt fiók különböző hackerekhez kapcsolódik. Úgy tűnik, az FBI viszonylag gyorsan tudomásul vette a felfedezéseit, mivel néhány héttel később, 2022. október 24-én le is foglalta a szóban forgó vagyontárgyakat.

Zach február 3-án tett közzé egy frissítést az ügyről. Bejegyzésében kifejezte örömét, amiért az ő nyomozási szála vezette az FBI-t az eszközök lefoglalásához.

A biztonsági kriptoelemző korábbi nyilatkozatai szerint Senecal egy több millió dolláros rendszerben vett részt, amely több mint 600 Discord szervert és több mint 12 Twitter-fiókot veszélyeztetett. Február 3-án kiemelte a hack által érintett különböző fiókokat, köztük az NFT projekt JRNY Club és az animátor DeeKay Kwon fiókjait.

Az FBI ezenkívül több, egymástól független kriptoügyben is érintett. Csak januárban sikerült előrelépést elérniük a Lazarus Group észak-koreai hackercsoport, a Bitzlato kriptotőzsde és a Mango Market exploitere, Avraham Eisenberg ügyében.