Az orosz cenzúra lecsapott a Cointelegraph oldalára is

A Cointelegraph weboldala Oroszországban széles körben elérhetetlenné vált, mivel a hatóságok hozzáadták a domaint a feketelistás webhelyek nyilvántartásához.

Noha a Cointelegraph már 2017 óta nyilvánosan szerepel a tiltott webhelyek listáján, az Orosz Szövetségi Szolgálat Kommunikációs, Információtechnológiai és Tömegtájékoztatási hivatala, közismertebb nevén Roskmonadzor, csak most október 16-án blokkolta technikailag is az oldalt.  A népszerű orosz anticenzúra böngésző bővítmény fejlesztője, aki biztonsági okokból névtelen kíván maradni, megerősítette a Cointelegraph-ra vonatkozó tiltást.

„Az URL-t hozzáadták a Roskmonadzor feketelistájához, amelyet tegnap küldtek el az orosz internetszolgáltatóknak“, írta a fejlesztő a Cointelegraphnak.

Arra azonban nem tudni a választ, hogy miért csak most adták hozzá a weboldalt a tiltott webhelyek listájához. Johann Bihr, a kelet-európai és közép-ázsiai központtal rendelkező, Riporterek Határok Nélkül vezetője azt mondta, hogy „A weboldal blokkolása egy újabb jele annak, hogy Oroszország online cenzúra rendszere egyre erősebbé válik.

A Cointelegraph-nak sok orosz olvasója van és a legtöbbjük nem tudja elérni a weboldalt. Egyes olvasók hozzátudtak férni, míg mások nem. Ez arra utalhat, hogy nem minden internetszolgáltató alkalmazta az XML fájl frissítést és tiltotta le a tartalmat. A Roskomnadzor és általánosságban véve a szabályozók nem adtak magyarázatot arra, hogy miért döntöttek a közelmúltban a Cointelegraph blokkolásának érvényesítéséről. Az intézkedés viszont arra enged következtetni, hogy egyre agresszívabban lépnek fel a szerintük nem megfelelő internetes oldalakkal szemben.

Roskomnadzor elől nincs menekvés

Tavaly áprilisban a Roskomnadzor támadta a Telegram titkosított üzenetküldő alkalmazást is, amelynek 20 millió IP-címét blokkolta Oroszországban. Ezt mind azért tette, hogy megakadályozza az alkalmazás használatát. Erőfeszítéseinek többsége azonban sikertelennek bizonyult.

Johann Bihr azt mondta, hogy „mivel az elmúlt évben nagyrészt sikertelen volt minden, Telegramra irányuló korlátozás, az orosz hatóságok aktívan dolgoznak egy új online cenzúra rendszer fejlesztésén. Fontos fordulópont volt a Putyin elnök által május 1-én aláírt „szuverén internet” törvénye, amely Oroszországot sokkal közelebb hozza a kínai modellhez. Ezt a törvényt november 1-jétől fokozatosan hajtják végre, és a Roskomnadzor az elmúlt hónapokban már telepítette és tesztelte az új eszközöket.”

2015-ben a Roskomnadzor hét, kriptovalutákkal foglalkozó weboldalt blokkolt, köztük a bitcoin.org-t is. Az orosz állampolgárok adatainak országon kívüli tárolása elleni 2016. évi rendelet értelmében pedig a Roskomnadzor blokkolta a LinkedIn oldalát.