Az orosz atomtudós 3 év börtönbüntetést kapott illegális kriptobányászatért

Egy orosz nukleáris laboratóriumi tudóst három év szabadságvesztésre ítéltek, mivel illegálisan kormányzati berendezéseket használt bitcoin bányászatra.

Andrej Rybkin, az oroszországi Szarovban található Orosz Kísérleti Fizika Tudományos Kutatóintézetének alkalmazásában állt, ahol még rajta kívül másik két alkalmazottat is elítélt a helyi bíróság, illegális kriptovaluta bányászat miatt, írta a Meduza nevű orosz portál. Rybkin-t börtönbüntetése mellett még 200 000 orosz rubel (3122 dollár) megfizetésére is kötelezik.

A másik kettő elítélt alkalmazottnak pénzbírságot kell fizetniük, az egyikőjük ezenfelül négyéves felfüggesztett börtönbüntetést is kapott, írta a jelentés.

Rybkin-t nemcsak az illegális kriptovaluta bányászat miatt ítélték el, hanem a laboratóriumi felszerelések vírusokkal való megfertőzéséért is. Azért alkalmazott különböző számítógépes vírusokat, hogy így jusson hozzá bizonyos digitális információkhoz.

A három dolgozó a bányászat elrejtésére egy speciális szoftvert használt a laboratóriumi számítógépen, amely másodpercenként akár 1000 billió műveletet is képes volt végrehajtani.

A szarovi laboratórium Oroszország legerősebb szuperszámítógépeivel rendelkezik. 1940-ben itt hozták létre a Szovjetunió első atombombáját is. Rybkin, a két alkalmazottal együtt, 2017. májusában lépett be a laboratórium hálózatába és egy szuperszámítógépbe, amelyet bitcoin bányászatára kezdtek el használni. A létesítményt ért károk állítólag meghaladják az 1 millió rubelt azaz hozzávetőlegesen 15 605 dollárt.

A bányászati trióra először februárban figyeltek fel a hatóságok, akik azonnal átadták őket a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.

Rybkin még kevéssel is megúszta, hiszen nemrég egy szingapúri férfit illegális kriptobányászat miatt 32 év fegyházra ítéltek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük