Az orosz atomtudós 3 év börtönbüntetést kapott illegális kriptobányászatért

Egy orosz nukleáris laboratóriumi tudóst három év szabadságvesztésre ítéltek, mivel illegálisan kormányzati berendezéseket használt bitcoin bányászatra.

BitBay - keress könnyen kriptovalutákat a BitBay referral programjával - akár 80% visszatérítés!

Andrej Rybkin, az oroszországi Szarovban található Orosz Kísérleti Fizika Tudományos Kutatóintézetének alkalmazásában állt, ahol még rajta kívül másik két alkalmazottat is elítélt a helyi bíróság, illegális kriptovaluta bányászat miatt, írta a Meduza nevű orosz portál. Rybkin-t börtönbüntetése mellett még 200 000 orosz rubel (3122 dollár) megfizetésére is kötelezik.

A másik kettő elítélt alkalmazottnak pénzbírságot kell fizetniük, az egyikőjük ezenfelül négyéves felfüggesztett börtönbüntetést is kapott, írta a jelentés.

Rybkin-t nemcsak az illegális kriptovaluta bányászat miatt ítélték el, hanem a laboratóriumi felszerelések vírusokkal való megfertőzéséért is. Azért alkalmazott különböző számítógépes vírusokat, hogy így jusson hozzá bizonyos digitális információkhoz.

A három dolgozó a bányászat elrejtésére egy speciális szoftvert használt a laboratóriumi számítógépen, amely másodpercenként akár 1000 billió műveletet is képes volt végrehajtani.

A szarovi laboratórium Oroszország legerősebb szuperszámítógépeivel rendelkezik. 1940-ben itt hozták létre a Szovjetunió első atombombáját is. Rybkin, a két alkalmazottal együtt, 2017. májusában lépett be a laboratórium hálózatába és egy szuperszámítógépbe, amelyet bitcoin bányászatára kezdtek el használni. A létesítményt ért károk állítólag meghaladják az 1 millió rubelt azaz hozzávetőlegesen 15 605 dollárt.

A bányászati trióra először februárban figyeltek fel a hatóságok, akik azonnal átadták őket a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak.

Rybkin még kevéssel is megúszta, hiszen nemrég egy szingapúri férfit illegális kriptobányászat miatt 32 év fegyházra ítéltek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.