Illegális kriptobányászat miatt 32 év börtön vár egy szingapúri férfira

Egy 29 éves szingapúri férfi 32 év börtönbüntetéssel néz szembe, miután állítólag az Amazon AWS és a Google Cloud szolgáltatásait ellopva, illegálisan kriptovalutát bányászott.

Ho Jun Jia-t, akit Matthew Ho néven is ismernek, szeptember 26-án vette őrizetbe a szingapúri rendőrség, miután azzal vádolták meg, hogy Kaliforniában, Texasban és Indiana államban több magánszemélynek ellopta a hitelkártya és személyes adatait azért, hogy nagyszabású kriptobányászati tevékenységbe fogjon.

A vádak szerint 2017. október és 2018. február közötti időszakban bitcoint és ethereumot bányászott illegálisan.

A nem lezárt vádiratban a következő olvasható:

“2017 év végétől kezdődően, amely időszak a kriptovaluták népszerűségének növekedését jelentette, Ho az áldozatok ellopott személyes és hitelkártya adatait arra használta fel, hogy különböző fiókokat nyisson és hozzáférést szerezzen bizonyos felhőalapú szolgáltatásokhoz. Az adatokhoz úgy jutott, hogy hamis email címeket hozott létre, azért, hogy az áldozatok valós email fiókjait feltörje.”

Ho jogellenes tevékenysége során, hozzávetőlegesen 5 millió dollárhoz jutott a befizetetlen felhőalapú számlákból. Az Igazságügyi Minisztérium sajtóközleménye szerint rövid ideig Ho volt az AWS egyik legnagyobb adatfelhasználó fogyasztója. A minisztérium közleményben azt is írta, hogy maga a csalás miatt akár 20 év börtönbüntetéssel is sújtható. A hozzáférési eszközök hamisítása miatt további tíz évet kaphat. A személyazonosság ellopás miatt viszont két év börtönbüntetés járhat. Így könnyen kiszámítható, hogy összesen 32 évre is ítélhetik.

Illegális fizetések

A vádirat szerint Ho többször fizetett jogosulatlanul az áldozatok hitelkártyáival különböző árukért és szolgáltatásokért. 2017. november 4-én és azt követően több alkalommal legalább 16 kifizetést hajtott végre különböző összegekben az egyik áldozat hitelkártyájával, összesen körülbelül 240 000 dollár értékben. A pénz egy része a Google Cloud Services fiókján esedékes kifizetésekre ment el, a maradék a kriptovaluta bányászat ​​költségeire kellett.

A Google felé két, összesen 40 000 dollár összegű kifizetése volt 2018. február 20-án; két, összesen 40 000 dollár értékű 2018. február 21-én; és három kifizetési kísérlet összesen 105 000 dollár értékben.

2017. december 3-án 135 861 dollárral terhelte az áldozatok hitelkártyáját az Amazon Web Services-en lévő fiók költségeinek kifizetésére. A bányászott kriptovalutát Ho ezután különféle weboldalakon reklámozta és olyan P2P tőzsdéken kereskedett velük, mint a localbitcoins.com vagy a localethereum.com. A bányászat célja az volt, hogy nagy összegben fiat pénzt szerezzen.