Az oroszok már a telefonos fizetési szolgáltatásokat sem használhatják

Az orosz-ukrán háború kitörése óta hozott orosz ellenes szankciók egyre jobban eldurvulnak. Az országok világszerte igyekeznek a hétköznapi élet minél több területéről kitiltani az orosz nemzetet. A Moszkva ellen bevezetett súlyos gazdasági szankciókat követően az orosz bankkártyával rendelkezők telefonos fizetéseit is korlátozták. Nem használhatják a fizetési szolgáltatásokat, köztük az Apple Pay-t és Google Pay-t sem. Ennek következtében káosz uralkodott el a moszkvai metrórendszerben.

“Oroszországban számos bank ügyfelei már nem használhatják a bankkártyájukat a Google Pay és az Apple Pay szolgáltatással az országot érintő, újonnan bevezetett pénzügyi szankciók miatt”számolt be a The Verge, megjegyezve, hogy ezek a fizetési módok Oroszországban kevésbé népszerűek, mint nyugaton.

“Míg az ügyfelek Oroszországon belül továbbra is használhatják az említett intézmények bankkártyáit, külföldön vagy az Oroszországgal szemben szankciókat elrendelő országok üzleteiben és szolgáltatásaiban történő online fizetések során már nem fognak működni” – áll a jelentésben.

Mivel az emberek tartanak a szankcióknak az orosz gazdaságra gyakorolt hatásától, az országban bankrohamokat tapasztaltak, az emberek az ATM-ekhez rohantak, hogy nagy mennyiségű készpénzt vegyenek fel.

Az orosz-ukrán háború jogairól és helytelenségeiről szóló vitáktól eltekintve levonható egy fontos tanulság a történésekből. Veszélyes játék, ha a nagy technológiai vállalatoknak engedjük meg, hogy erkölcsi megítélésük alapján irányítsák a fizetési rendszereket. Ha ezek az egységek továbbra is arra törekszenek, hogy monopóliumokat hozzanak létre a gazdaság egyes szektorai felett, mi történik akkor, ha az ilyen rendszerek lesznek az egyetlen elérhető fizetési lehetőség?

További orosz ellenes szankciók

  • Az orosz támadásokra hivatkozva a Namecheap domain szolgáltató cég megtiltotta az oroszoknak, hogy használják a szolgáltatásukat.
  • 7 orosz bankot zár ki az Európai Unió a SWIFT-rendszerből
  • Ukrajna miniszterelnök-helyettese, Mykhailo Fedorov nyílt levélben kérte az Xboxot és a PlayStationt, hogy blokkolják az orosz és fehérorosz játékosokat