Az új frissítés sem oldja meg a Ethereum tranzakciós díjak problémáját

Az Ethereum hálózatán jelenleg fennálló nagy forgalom és a magas tranzakciós díjak kapcsán mindenki az EIP-1559-es frissítéstől várja a megváltást. Még pár nappal ezelőtt az Ethereum fejlesztői jóvá is hagyták, hogy a jutalékok egy részét elégető frissítés a júliusi hard forkban felkerüljön a hálózatra. De most egy frissen közzétett Coin Metrics elemzés alapján úgy tűnik, hogy ez sem fogja a történelmi csúcsokat döngető tranzakciós díjakat csökkenteni a “gazdagok játszóterén”.

A Coin Metrics szerint nem fognak csökkeni az Ethereum tranzakciós díjak

A jelentés azzal kezd, hogy 2021 szinte teljes egészében a tranzakciós díj mediánja 10 dollár felett volt. Összehasonlításképp, a 2017-2018-as felpörgés idején még a hat dollárt sem érte el a díj értéke és már akkor hihetetlen drágaságról beszéltek. Persze azért közrejátszik a növekedésben az is, hogy az Ethereum árfolyama is folyamatosan csúcsokat döntöget. 2021 elejétől képest 125%-ot emelkedett mostanra. A cikk írásának pillanatában azért jóval elmarad eddigi csúcsától, 1700 dollár körül kereskednek vele.

Viszont a 125%-kal nincs párhuzamban a tranzakciós díjak mértékének 532%-os emelkedése, mutat rá a Coin Metrics dokumentuma. Az Ethereum gasról most nem kezdünk kisregénybe, legyen elég annyi, hogy ez olyasmi, mint a villanyórán mért fogyasztásunk. Ott sem forintot látunk, hanem egy mértékegységet, ami lehetővé teszi a megfelelő elszámolást, kiküszöbölve az árfolyamváltozás hatásait. És ahogy az áram esetén, úgy az Ethereum hálózatán sem ugyanannyiba kerül egy-egy tranzakció.

 

A sima ERC-20-as token mozgatás egyértelműen nem fogyaszt annyi “gast”, mint egy komplex kereskedői művelet. De igazából nem a komplexitás növekedett ennyire, hanem sokkal több a tranzakció. És ugye jelenleg az Ethereum hálózatán priorizálás zajlik, az a tranzakció fog elsőbbséget élvezni, amelyik hajlandó több gázt fizetni. Az újonnan létrejövő blokkok a magas tranzakciószám miatt egyébként már 2020 közepe óta folyamatosan tele vannak a Coin Metrics elemzése szerint. Így a bányászok döntik el, hogy az új blokkokba milyen tranzakciók kerülnek, hiszen a blokkokban limitált a tranzakciók száma. És ugye kit választanak a bányászok? Aki többet fizet.

A Coin Metrics elemzése végül rámutat, hogy az EIP-1559 azért nem fogja megoldani az Ethereum tranzakciós díjak problémáját, mert a skálázhatóság okozza a gondot. Nem elég bizonyos díjakat elégetni és megváltoztatni az aukciós mechanizmust (tehát, hogy melyik tranzakciót válassza a bányász), a skálázhatóságon kell változtatni. Egyszerűen túl kevés tranzakció fér átlagosan bele egy blokkba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük