Az UniSwap kriptotőzsde és a DeFi a nagy Ethereum összeomlás nyertese

Az utóbbi hetek nagy kriptovaluta árfolyam zuhanását az Ether érme átlagon felüli módon szenvedte meg. Az Ethereum a május 10-ei történelmi 4350 dolláros csúcsról mindössze néhány nap alatt 2000 dollár alá esett, mielőtt újra felpattant volna. Bár jelenleg az ETH már visszaküzdötte magát 2500 dollár környékére, ez a korábbi csúcstól még mindig 45 százalékos elmaradást jelent.

Azonban, mint tudjuk, ami az egyik ember szerencsétlensége, az a másik ember szerencséje, így nem mindenki szomorkodott az ETH és úgy általában a többi kripto árfolyamának bezuhanása miatt.

A Glassnode kriptovaluta elemző szervezet felmérése szerint, az óriási volatilitás korábban soha nem látott aktivitást hozott a DeFi (decentralizált) kriptotőzsdéken. Május 19-én például, több mint 11,7 milliárd dollárnyi kriptovalutákhoz kötődő tranzakció zajlott le, közvetlenül az eladó és a vevő közötti, harmadik fél érintettsége nélküli DeFi csatornákon. A nagy forgalomnövekedés egyik oka feltehetően az lehetett, hogy az esés közepette az eladni kívánók sok esetben az adott pillanatban jobb áron tudtak megszabadulni érméiktől (vagy jobb feltételekkel tudták azt másfajta kriptóra váltani), mint a hivatalos kriptotőzsdék által kínált árfolyam.

Az UniSwap volt a legnagyobb haszonélvező

A tranzakciók számának megugrásában az is közrejátszott, hogy a befektetők halomszámra zsákolták a stabilcoinokat a krízis közepette kirobbant pánikban. A helyzet legnagyobb nyertese az UniSwap DeFi tőzsde volt, ami becslések szerint ebben az időszakban a decentralizált platformokon aktív összes felhasználó mintegy 80 százalékát szolgálta ki, közel 6 milliárd dollár értékben.

A DeFi platformokon 30 napon belül aktív egyedi felhasználók száma is soha nem látott magasságokba emelkedett, a DeFi kriptotőzsdék megjelenése óta először átlépve az 1 milliót.

A pánik egyben jó alkalom volt a stabilcoinok strapabíróságának tesztelésére is. A legnépszerűbb stabil érmék, mint például az Ethereum hálózaton futó Tether és USDC kiválóan vizsgáztak, és az árfolyamuk a kiugró piaci hatások ellenére sem mozdult ki a 0,99 – 1,02 dolláros sávból. Ez a hálózatok egyértelmű fejlődésére utal azt figyelembe véve, hogy a tavaly márciusi pánik eladási hullám során egyes stabilcoinok értéke akár 12 százalékot is elmozdult.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük