Oroszország háborút indított a kriptotőzsdék ellen

Jelentések szerint Oroszország kész megakadályozni a kriptotőzsdékre történő pénzutalásokat. Az ország ezen lépése a kriptovaluták kereskedelmének egyfajta betiltását jelentené.

Oroszország tilalma a kriptovalutákat célozza meg

Információk szerint az orosz központi bank (CBR) kereskedelmi bankokkal együttműködve igyekszik megakadályozni a kriptotőzsdékre történő pénzutalásokat. A cél a kriptovaluták ”érzelmi vásárlásának” a visszaszorítása, különösen a nem engedélyezett platformokon.

Az “Oroszország bankjai – XXI. század” című ülésen Szergej Svetsov, a CBR igazgatótanácsának tagja elmondta, hogy a kriptovaluták rendkívül kockázatos eszközöknek számítanak. Ezért van az, hogy a CBR szkeptikus marad velük kapcsolatban. Továbbá a CBR képviselője állítólag azt a kockázatot is hangsúlyozta, hogy a kriptovaluták értéke akár a nullára is zuhanhat. Ennek több száz oka lehet, és ezért érzi az egész ágazatot egy aknamezőnek.

Oroszország szigorítása

Oroszországot nagyon aggaszthatja a kriptoszektor előretörése. Az elmúlt napokban a Bitcoin.com arról számolt be, hogy a központi bank utasította a kereskedelmi bankokat, hogy azonosítsák és blokkolják a gyanús tevékenységek által használt kártyákat és számlákat. A kriptotőzsdék is szerepelnek a kritériumok között. Minden jel arra utal, hogy az ország mindent elkövet a kriptotevékenységek terjedésének megfékezése ellen, különösen, ha úgy véli, hogy az ilyen vállalkozások megfelelő engedélyek nélkül működnek. A monetáris hatóság célja annak biztosítása, hogy a fizetések és tranzakciók egyetlen egy valutában történjenek, a rubelben. Mindezen intézkedések következménye, hogy az orosz bankok, bár tisztában vannak a kriptovaluták iránti nagy kereslettel, jelenleg nem tudják felkínálni azokat ügyfeleiknek.

Ez a helyzet a Tinkoff esetében is: Oroszország legnagyobb online bankja nyilvánosan elismerte, hogy tisztában van azzal, hogy ügyfelei, különösen az intézményi ügyfelek hajlandóak lennének kriptovalutákba fektetni. De jelenleg a bank nem tud eleget tenni ennek az igénynek, mivel az orosz központi bank nagyon kemény álláspontot képvisel a kriptovalutákkal szemben.

A digitális rubel

Azonban Oroszország nem mond nemet a technológiai fejlődésre. Elvira Nabiullina, a BCR kormányzója a CNBC-nek adott interjúban elmondta, hogy a digitális valuták jelentik Oroszország és a pénzügyi rendszere számára a jövőt, ezzel utalva a rubel digitális változatára.

Nem titok, hogy az orosz központi bank a digitális rubel bevezetésén dolgozik. Ez nem lenne igazi kirptovaluta, mivel erősen centralizált lenne, de legalább gyors tranzakciókat és alacsony költségeket tenne lehetővé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.