Az USA kiber-tengerészgyalogságot vetne be a következő háborúban

Évek óta dúl a nagyhatalmi harc az USA és Kína között. Szó volt már hiperszonikus fegyverektől kezdve atombombákon át mindenről, de vajon meddig menne el a két szuperhatalom, ha a győzelemről van szó? Nos, úgy néz ki, egyik fél sem ismer határokat. Egy magas rangú amerikai katonatiszt a héten például bejelentette, hogy hamarosan új típusú katonákat, úgynevezett „kiber-tengerészgyalogságot” fognak bevetni a modern csatatéren.  

Colonel Brian Russell ezredes, a II. Tengerészeti Expedíciós Erő (II MEFIG) parancsnoka elmondta, hogy a kiber-tengerészgyalogságot a jövőben simán bevethetik a harctéren, hogy azok „valós időben irányítsák az érzékelők és rendszerek szoftverét”. Hozzátette továbbá, hogy a lehetőség, mely által a katonai személyzet a frontvonalon egyszerűen „átprogramozná” a berendezéseket, rendkívül sok operatív előnyökkel járna. A kiber-tengerészgyalogosok átformálnák a csatateret, „befolyásolhatnák a helyi lakosságot, kiiktathatnák az ellenséges hálózatot, és megszakíthatnák az ellenség műveleteit”.

Akár tetszik, akár nem, akár felismerjük a tényt, akár nem, minden tengerészgyalogosunk része az információs közegnek, és fel kell készítenünk őket a válóságra. A legjobb dolog, amit parancsokként tehetek, hogy lehetőséget biztosítok számukra: hagyom, hogy a kibertérben tevékenykedjenek, hogy elvégezzék a befolyásoló funkciókat és hagyom, hogy azt tegyék, amiért idejöttek” – jelentette ki Russell.

A holnap háborúja

David Berger tábornok jelentése szerint az új elit kiber-tengerészgyalogosok képesek lesznek megnyerni mind a felderítés, mind az elhárítás célú csatákat, és jóval előrébb lesznek mindenben:

A 21. századi felderítések során, vagy az azok elleni csatában az alkalmazkodó ellenfél megpróbálja majd megváltoztatni a jeleket és úgy beállítani az érzékelőket, hogy azok ellenszegüljenek és  legyőzzék az Egyesült Államok és szövetségesei megtévesztését. A frontvonalon lévő tengerészgyalogosoknak számítógépes kódot kell írniuk, hogy valós időben irányítsák a szenzorok és rendszerek szoftverét. Ez sokféle kimenetelű lehet, de a következmények egyértelműek. – magyarázta – A jövőbeli tengerészgyalogosok fejlesztése ugyanakkora figyelmet igényel, mint a támadási koncepció bármely más aspektusa – talán még többet is.”

A kiber-tengerészgyalogosok tehát, ahogyan a modern harctér egyre inkább digitalizálódik, a reguláris erők nagyszerű kiegészítői lehetnek, és az is elképzelhető, hogy megnyerik a holnap háborúját.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük