Az USA-Kína harc közepette kiszállt a TikTok vezetője

Kevin Mayer, a TikTok eddigi CEO-ja mindössze néhány hónapja vette át a videómegosztó vezetését – azzal viszont nem számolt, hogy ezzel a Kína-USA politikai csatározás kellős közepére kerül majd. Most hivatalosan is bejelentette távozását.

Távozik a TikTok vezetője az egyre viharosabb hírek közepette

A TikTok nehéz heteket tudhat maga mögött. A kínai tulajdonban lévő videómegosztó néhány hete ugyanis új szerepben kellett, hogy helytálljon a világsajtóban: a kiélesedő Kína-USA kapcsolatok egyik kulcsfigurájává vált az app, amin amúgy tinédzserek milliói osztják meg táncolós videóikat. Kezdve azzal, hogy Donald Trump amerikai elnök követelte, hogy egy amerikai cég vegye meg a TikTok USA-ban működő részlegét, mert ha nem, akkor betiltja az appot az országban, egészen addig, hogy a TikTok jelenleg szépen pereli a Trump-kormányt, amiért az betiltotta a TikTok tulajdonjogával rendelkező ByteDance tranzakcióit – a csatározás folyamatossá vált a videómegosztó appnál.

Így nem is csoda, hogy Kevin Mayer, a volt CEO, aki mindössze májusban vette át az vállalkozás vezetését, most úgy döntött, elege van ebből a harcból. Egy a Financial Timeszal is megosztott emailben jelentette be lemondását, melyben így fogalmazott döntésének hátteréről:

„Az elmúlt hetekben a politikai környezet éles változáson ment keresztül. Sokat gondolkodtam azon, hogy ez milyen strukturális változásokhoz fog vezetni a vállalat életében, és hogy ez mit fog jelenteni a globális pozícióra, amire vállalkoztam. Mindezeket figyelembe véve, és arra számítva, hogy nagyon hamar megoldásra fogunk jutni, most szomorúan kell bejelentenem, hogy úgy döntöttem, elhagyom a céget.”

Mayert egyébként korábban sokan tartották jó választásnak a TikTok vezető pozíciójára, hiszen hosszú évekig dolgozott korábban a Disneynél. Ott is kifejezetten nagy projektekkel foglalkozott: legutoljára a Disney Plus streaming szolgáltatás elindulásán dolgozott. Ezenkívül olyan alapvető fontosságú beszerzéseknél is közreműködött, mint a Marvel vagy a Lucasfilm megszerzése a Disney számára.

A TikToknál így reagáltak Mayer távozására a The Verge-nek:

„Megértjük, hogy az elmúlt hónapok politikai dinamikájának változása megváltoztatta Kevin pozíciójának kiterjedését, és teljesen tiszteletben tartjuk döntését. Köszönjük eddigi munkáját, és a legjobbakat kívánjuk neki.”

Mayer helyét most átmenetileg Vanessa Pappas veszi át, aki eddig általános igazgató volt a cégnél.