Az USDC lett az első európai MiCa-kompatibilis stabilcoin

A Circle, az USD Coin (USDC) kibocsátásáért felelős vállalat a világon elsőként felelt meg az új európai MiCA-rendeletnek. 

A hír azután érkezett, hogy a Circle egy nagyon fontos jóváhagyást kapott a francia Elektronikus Pénz Intézettől (EME). A Circle az első, amely megfelel a június 30-án Európában hivatalosan is életbe lépett MiCA (“Markets in Crypto Assets”) szabályozási keretrendszernek.

Az Európai Parlament tagjai által tavaly áprilisban jóváhagyott új rendelet egyértelmű szabályokat határozott meg az EU-ban folytatott kriptotevékenységekre vonatkozóan. A szabályok valamennyi elektronikus valutát kibocsátó vállalatra vonatkoznak, különös tekintettel az olyan stabilcoin-kibocsátó társaságokra, mint a Circle és a Tether.

Az új szabályzat előírja, hogy az EU-ban csak azokkal a stabilcoinokkal lehet kereskedni, amelyek megfelelnek az Európai Bankhatóság (EBA) bizonyos regisztrációs követelményeinek.

A szabály ezután napi 200 millió eurós maximális kereskedési limitet ír elő negyedéves átlagban. Ez nagy érvágás az olyan kibocsátóknak mint a Tether is, amely nem rendelkezik külön engedéllyel, és túllépi az előre meghatározott kereskedési küszöbértéket.

A MiCa-nak való megfeleléssel az USDC és az EURC (euró alapú stabilcoin) nem elhanyagolható versenyelőnnyel rendelkezik, és szabadon használható Európában. Egyes kriptopénz-tőzsdék, mint például az Uphold és az OKX, valójában több konkurens stabilcoin jegyzését már törölték, pontosan azért, mert nem felelnek meg a jelenlegi szabályozásnak.

Az eredménnyel kapcsolatban a Circle társalapítója, Jeremy Allaire azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy a Circle fenntartható és szabályozott infrastruktúrát épített ki a stabilcoinok számára és véleménye szerint a MiCa az egyik legátfogóbb kriptovaluta szabályozási rendszer a világon, mely fontos lépés a digitális valuták elfogadottságához.

A MiCA megjelenése egyébként kedvezhet az euró fedezettel rendelkező stabilcoinok megjelenésének az USA-dollár alapúakkal szemben.

A stabilcoin-piacon még mindig a dollárhoz van kötve a legtöbb érme. Az Ethereum blokkláncán lévő stabilcoinok 99,32%-a dollár fedezettel rendelkezik.