Az USDC stabilcoin leszakadt a dollár-rögzítéstől a Binance-en

Az incidens után a stabilcoin azonnal visszatért az 1 dolláros szintre.

A Circle USDC érméje, ami egy dollárhoz kötött stabilcoin, szerdán három alkalommal is a megszokott 1 dolláros árfolyam alá zuhant, miután az egész piacon egy nagyobb eladási hullám volt tapasztalható. Az eladások száma azért nőtt meg a tegnapi napon, mert egy friss jelentés szerint kérdésessé vált, hogy a már régóta várt bitcoin spot ETF-eket jóváhagyják-e még ebben a hónapban.

Január 3-án, magyar idő szerint 13:10 és 13:21 között az USDC három alkalommal zuhant 0,74, 0,80 és 0,79 dolláros szintre a Tether (USDT) kereskedési párjával szemben. Ez akkor fordulhat elő, ha egy kereskedő USDC-t ad el USDT-ért, és nincs elegendő likviditás az 1 dolláros árfolyam fenntartásához. Az árfolyam egyébként mindhárom alkalommal azonnal visszatért a megszokott 1 dolláros szintre.

USDC Binance

Még a Silicon Valley Bank csődje után sem zuhant ekkorát a stabilcoin

A Binance-en az USDC-USDT kereskedési pár 2%-os piaci mélysége a CoinMarketCap adatai szerint felfelé tolódik: a cikk írásakor 36,2 millió dollárnyi megbízás szükséges ahhoz, hogy az árfolyam 2%-ot emelkedjen, és 5 millió dollárnyi megbízás ahhoz, hogy 2%-ot csökkenjen. Ez azt jelenti, hogy ha egy kereskedő 5 millió dollárnál nagyobb eladási megbízást ad, az ár 0,98 dollár alá esik.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a Matrixport jelentését követően, amely szerint nem biztos, hogy az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) jóváhagyja a bitcoin spot ETF-eket januárban, több mint 500 millió dollárnyi származtatott pozíciót likvidáltak.

Egyébként az USDC-USDT kereskedési pár az elmúlt hónapokban többször is tapasztalt kisebb kilengéseket, bár ezek egyike sem haladta meg a 4%-ot. Az USDC legutóbb márciusban, a Silicon Valley Bank (SVB) összeomlását követően tapasztalt nagyobb zuhanást, amikor 0,86 dolláron kereskedtek vele, mivel kiderült, hogy a Circle a stabilcoin mögött álló fedezet egy részét az SVB-nél tartotta.