Az UST stabilcoin csúnyán elszakadt az árfolyamrögzítéstől

Az UST stabilcoin hétfőn, három napon belül már másodszorra veszítette el az 1 dolláros árfolyamrögzítést. A CoinMarketCap szerint egészen 0,65 dollárig esett vissza. Mivel az UST “rögzítése elszabadult”, a testvér token, a LUNA ára is 45%-kal 33 dollárra csökkent az elmúlt 24 órában.

Luna token

Az árfolyamzuhanás arra késztette a Terra token Bitcoin fedezetének kezelőjét, a Luna Foundation Guardot (LFG), hogy gyorsan bevessen 28 205 Bitcoint. Így az UST felvásárlásával és a tőzsdéken való likviditás biztosításával megvédte az árfolyamot. Ez az akció egybeesett az UST árfolyamának szerény javulásával; az UST a 0,65 dolláros mélypontról 0,78 dollárra emelkedett vissza.

UST árfolyamrögzítés

Mivel a Bitcoin árfolyama csak hétfőn 10%-kot esett, az UST hívei és ellenzői egyaránt azon töprengtek, hogy az LFG mentési kísérlete mennyire súlyosbította a Bitcoin eladási hullámot. Ez a BTC árfolyamát 2021. júliusa óta a legalacsonyabb szintre lökte vissza. Miközben a Terra támogatói hétfőn továbbra is bizakodásukat fejezték ki, a kritikusok egy része gyorsan jelezte, hogy “én megmondtam, ez fog történni”.
Még mindig van elegendő tartalék az árfolyamrögzítés támogatására” – nyilatkozta Jose Maria Macedo, az LFG tagja, amikor az UST rögzítésének elszabadulása először nyilvánvalóvá vált.

Mi áll az UST összeomlás hátterében?

Az UST egy úgynevezett algoritmikus stabilcoin, és a LUNA-val együttműködve 1 dolláros árfolyamot tart fenn játékelmélet és egy sor blokklánc alapú bányászási és égetési mechanizmus segítségével. Egy ideális világban ezeknek a mechanizmusnak kellene biztosítaniuk, hogy a kereskedők mindig 1 dollár értékű UST-t cserélhessenek 1 dollár értékű LUNA-ra. A LUNA ára lebegő,  amely egyfajta lengéscsillapítóként hivatott szolgálni az UST áringadozására.

Az olyan centralizált stabilcoinok mint USDC-hez és a Tether, a decentralizált pénzügyek (DeFi) alapját képezik. De a Terra “decentralizált” UST stabilcoinja az utóbbi időben 18 milliárd dollárt meghaladó piaci értékével a sarkukra állt, és egyre nagyobb részesedés szakít ki magának a piacon.

A Terra szerint az algoritmikus stabilcoinja elveszi a hatalmat a központosított intézményektől és a sikertelen monetáris politikától. A szkeptikusok viszont azt állítják, hogy az egész rendszer egy mémekkel, hamis fundamentumokkal és bálnákkal támogatott Ponzi-rendszer. Az UST összeomlása azonban ma már az egész DeFi iparágot megrengetné, és megkongatná a vészharangot a szabályozó hatóságoknál, hogy mennyire sok retail befektetőnek van már kitettsége a stabilcoinok felé is.

Mikor romlottak el a dolgok?

A bajok a Terra számára a múlt hétvégén kezdődtek. Ekkor egy Terra bálna jelentős UST eladásai és az UST Anchor pénzpiacáról való hirtelen kivonások rövid időre 0,985 dollárra csökkentették az UST árát szombaton.
Múlt pénteken még a forgalomban lévő UST 75%-át az Anchorban tartották, amely a múltban 20%-os éves hozammal is csábította a befektetőket. Az Anchor UST betétei aztán 14 milliárd dollárról 7 milliárd dollár körüli összegre csökkentek az UST 72 órás árfolyam zuhanása közepette.

Az UST nagymértékű függőse az Anchorral szemben már régóta feszültséget okoz a stabilcoin támogatói és kritikusai között. Szerintük az Anchor hozamát a Terraform Labs (a Terra alkotói) és a nagypénzű támogatói, például a Jump Crypto és a Three Arrows Capital mesterségesen felfújják.

A kritikusok szerint az Anchor idővel úgyis arra kényszerült volna, hogy olyan mértékben csökkentse a hozamokat, hogy a felhasználókat már semmi sem ösztönözné, hogy UST-t kössenek le a platformon. Egy olyan világban, ahol az UST-nek kevés más felhasználási módja van, egy ilyen forgatókönyv bajba sodorta volna a fiatal kriptovalutát.

A Terraform Labs vezérigazgatója próbálta menteni a helyzetet

Hogy eloszlassa ezeket és más aggodalmakat, a Terraform Labs vezérigazgatója, Do Kwon hatalmas Bitcoin vásárlási hullámba kezdett, hogy egyfajta részleges tartalékot hozzon létre az UST számára. A Bitcoin fedezetek, amelyeknek nincs konkrét kapcsolatuk a Terra UST stabilcoinját működtető okosszerződésekkel, az újonnan alakult LFG kezébe kerültek.

Hétfőn aztán az LFG bejelentette, hogy kölcsönadja a fedezetül tartott Bitcoinokat a profi market makereknek, hogy megpróbálja megvédeni az UST árfolyamrögzítését az olyan tőzsdéken, mint a Binance és a Curve.

Míg Macedo, az LFG tanács tagja optimizmusát fejezte ki, hogy a BTC-tartalékok elegendőek lesznek ahhoz, hogy az UST-t visszahozzák 1 dollárra, nem mindenki ért ezzel egyet a véleménnyel.
Kevin Galois hedge fund menedszer és a Terra kritikusa szerint “[a Terra] éppen hogy csak egy napot vásárolt magának a 750 millió dolláros árfolyamrögzítési védelmi játékával. Ezen a ponton vagy megnyírják az UST-tulajdonosokat, vagy hagyják, hogy a LUNA-tulajdonosok hatalmas veszteségeket szenvedjenek el” – nyilatkozta Galois.

A hétfői árfolyammozgás talán legkövetkezetesebb eredménye, hogy a Luna piaci kapitalizációja az UST-é alá esett. Ez potenciálisan veszélyezteti az UST egész stabilizációs mechanizmusát. Ez ugyanis arra az elképzelésre épül, hogy 1 UST mindig elcserélhető 1 dollárnyi LUNA-ra. Ha az UST értékesebb, mint a LUNA, akkor a Terra fizetésképtelenné válhat, ha valaha is pánikrohamra kerül sor.

Mit mondanak a Terra követői?

A Terra koreai alapítója, Do Kwon hétfőn végig szokatlanul csendben maradt: “több tőke bevetése – nyugodtan fiúk” volt az egyetlen tweetje.

Do know twitter

Kwon hallgatása közepette a Terra támogatói, az úgynevezett “LUNAtics” csoport, úgy tűnt, hogy a Terra összeomlásának félelmével küzdenek. A több mint 31 000 fős Discord közösség egyik tagja az áresést “hatalmas problémaként” könyvelte el, ami megakadályozhatja “a Terra + UST egész koncepciójának a megvalósítását, azaz a teljeskörű decentralizációt“.