A világ vagyonának jelentős része a boomerek kezében összpontosul

Az úgynevezett baby boomer generáció alatt az 1946 – 1964 között született embereket értjük. A boomerek generációja jelentős vagyonra tett szert az elmúlt évtizedekben, globális szinten megközelítőleg a világ vagyonának nagykából 50-60%-ával ők rendelkeznek. Az általában konzervatívabb befektetési stratégiákat alkalmazó, tapasztaltabb befektetők idén azonban megérkeztek a kriptopiacra is.

Köszönhetően a kriptovaluta-ETF-eknek, a baby boomer generáció jelentős vagyonokat mozgathat át a digitális eszközökbe, melyek a következő ciklust könnyedén meghatározhatják.

A baby boomer-ek befektetési szokásai

A második világháború után tapasztalt gazdasági fellendülésnek köszönhetően a baby boomerek jelentős vagyongyarapodáson mentek keresztül. Az ingatlanpiac fellendült, megjelentek a nyugdíjmegtakarítások és a vállalati juttatások, előtérbe került a tőkepiaci növekedés és az alacsony kamatlábaknak hála rendkívül egyszerű volt hitelhez hozzájutni.

A baby boomerek pénzügyi helyzetéhez hozzájárult a társadalmi és politikai stabilitás is, amely kedvezett a vagyonfelhalmozásnak. Csak az Egyesült Államokban a boomerek generációja 68 ezer milliárd dollárnyi vagyont birtokol, ez a vagyon azonban első sorban a konzervatívabb eszközökben csapódik le, mint a részvény-indexek, ingatlanok és államkötvények. A világháborúk után születettek generációját első sorban az óvatos megközelítés és a diverzifikációja jellemzi, az alacsonyabb kockázattal bíró eszközöket preferálják a volatilitással szemben. A kriptovaluták ugyanakkor az elfogadottságuk növekedésével és a kereskedési feltételek leegyszerűsödésével egyre inkább helyet kapnak a boomerek portfólióiban.

A kriptovaluta a Z generációé

A kriptovaluta-piacot első sorban az Y- és Z generáció uralja. A fiatalabb, gyorsabb gondolkodású és nagyobb kockázattűrő képességgel rendelkező befektetők számára tökéletes alternatívát jelent a kriptovaluták osztálya. A magasabb digitális hozzáértéssel rendelkező egyének számára nem okoz gondot egy esetleges KYC-azonosítás, egy kriptotárca létrehozása vagy a DeFi-platformok használata. A Bybit és Toluna kutatása alapján a fiatalabb generációk feleannyi időt foglalkoznak a befektetési lehetőségek utánajárásával, mint a baby boomerek.

A boomerek „több napot” szánnak egy befektetés átvilágítására, míg az Y- és Z generáció kétharmada kevesebb mint két órát tölt az utánajárással. A fiatalabb generációk a kriptovaluta-ipar gyors változása miatt sokkal inkább előnyben részesítik a FOMO-t és az eszközök körüli hype-ot, mint a fundamentális adatokat. Ebből kifolyólag a mémcoinok gyors felfutása és kipukkanása erre egy tökéletes példa.

A vagyon lecsapódása a kriptoiparban

A kriptovaluták felfutását első sorban a növekvő kereslet határozza meg. Egy kis piacon azonban a közvetlen vásárlásokon túl el kell kezdeni számolni azzal az eshetőséggel is, hogy egyfajta vagyontranszfer fog lejátszódni a következő években a generációk között, ez pedig könnyedén megmozgathatja a következő ciklusokat. A Bitcoin piaci kapitalizációja várhatóan idén eléri az 1500 milliárd dollárt, a valódi árfelfedezés viszont csak most kezdődhet igazán.

A baby boomerektől örökölt vagyon a fiatalabbak kezében fog lecsapódni, ezek a dollármilliárdok pedig könnyedén felhajthatják a kriptovaluták árfolyamát. A becslések szerint 2030-ra az Y generáció vagyona ötszörösére fog nőni a 2020-as évekhez képest. Ez a vagyonnövekedés teljes egészében megváltoztathatja a kriptovaluta-piacot. Ennek előszele a Bitcoin-ETF iránti érdeklődés, mely a Fairside Investors adatai alapján szűk öt hónap alatt 15 milliárd dolláros nettó beáramlást tapasztalt. Úgy néz ki, a baby boomerek megfogadják azokat a tanácsokat, miszerint vagyonuk 1-5%-át érdemes kriptovalutákba tenni, hiszen az ETF-ek első sorban az intézményi vagy a tapasztaltabb befektetői szegmensekből kerülnek megvásárlásra.