Bajban a Binance és CZ, az amerikai hatóság beperelte a tőzsdét

Az amerikai tőzsdefelügyelet (CFTC) azt állította, hogy a Binance nem regisztrált kripto-derivatív termékeket kínált, és arra buzdította az amerikai ügyfeleket, hogy VPN-ek használatával megkerüljék a megfelelőségi ellenőrzéseket.

Az amerikai tőzsdefelügyelet (CFTC) hétfőn beperelte a Binance kriptotőzsdét és alapítóját, Changpeng Zhao-t. A hatóság azzal vádolja a kripováltót és fejét, hogy a vállalat tudatosan, a szövetségi törvények ellenére nem regisztrált kripto-derivatív termékeket kínált az Egyesült Államokban.

Az Illinois északi kerületének amerikai kerületi bíróságán hétfőn benyújtott peres eljárás szerint a Binance derivatív termékeket kínált az Egyesült Államokban – amelyeket árucikkeknek neveztek -, illetve a vállalat Zhao vezetésével arra utasította az alkalmazottait, hogy VPN-ek használatával módosítsák tartózkodási helyüket.

A CFTC szerint a Binance megsértette a határidős ügyletekre vonatkozó törvényeket, nem regisztrálta magát “határidős ügynökként vagy kijelölt swap végrehajtási szolgáltatóként, emellett nem felügyelte megfelelően az üzletmenetet, nem hajtotta végre a KYC és pénzmosás elleni folyamatokat.”

A hír gyorsan hullámokat vetett a piacokon, és a bitcoin árfolyama a nyilvánosságra hozatalt követő percekben mintegy 3%-kal esett – bár a tegnapi nap folyamán a veszteség nagy részét visszanyerte. A Binance tokenje, a BNB árfolyama bezuhant, jelenleg 310 dolláron kereskednek az eszközzel.

VPN-re fel

A CFTC szerint a globális tőzsde, amelynek van egy amerikai leányvállalata a Binance.US, létrehozott egy rendszert, hogy elrejtse a valódi hatókörét és működését.

“Az, hogy a Binance a Binance platform működtetése során a Binance vállalati egységek útvesztőjére támaszkodik, szándékos; célja, hogy elfedje a Binance platform tulajdonjogát, ellenőrzését és helyét” – áll a jelentésben, hozzátéve, hogy “Zhao senkinek sem felel, csak saját magának”.

A CFTC vezető jogtanácsosa, Gretchen Lowe sajtóközleményében a Binance tevékenységét “az amerikai törvények szándékos kijátszásának” nevezte, belső beszélgetésekre és e-mailekre hivatkozva. Ezen túlmenően, a kereset szerint a Binance arra utasította az amerikai ügyfeleket, hogy különböző módszereket használjanak az amerikai székhelyű ügyfelekre vonatkozó korlátozások megkerülésére.

A vállalat állítólag a korlátozások elkerülése érdekében fontos ügyfeleket, például kereskedő cégeket kért arra, hogy a korlátozások elkerülése érdekében olyan helyeken hozzanak létre fedőcégeket, mint Jersey, a Brit Virgin-szigetek és Hollandia.

A Binance szóvivője nem ért egyet

A Binance szóvivője elmondta, hogy a vállalat “az elmúlt két évben jelentős befektetéseket eszközölt annak érdekében, hogy biztosítsa, hogy ne legyenek az amerikai felhasználók aktívak a platformunkon, beleértve a megfelelőségi csapat 100-ról 750 főre való növelését, valamint 80 millió dollárt költött [know-your-customer] és más megfelelőségi partnerekre és eszközökre. A CFTC által benyújtott panasz váratlan és kiábrándító, mivel több mint két éve dolgozunk velük. Mindazonáltal továbbra is együtt kívánunk működni a szabályozó hatóságokkal az Egyesült Államokban és világszerte. A legjobb út a felhasználók védelme és a szabályozókkal való együttműködés a világos, átgondolt szabályozási rendszer kialakítása érdekében” .

A Binance szóvivője elmondta, hogy a tőzsde most “mindenkit blokkol, akit amerikai állampolgárként azonosítanak, függetlenül attól, hogy hol él a világon, az amerikai mobiltelefon-szolgáltatókat és IP-címeket, valamint az amerikai bankszámlákat is”.

A hatóság szerint a tőzsde tisztában volt azzal, hogy szankcionált szervezetek és szankcionált régiókból származó személyek kereskednek a platformján, és megosztotta a csevegési naplókat, ahol a korábbi megfelelési igazgató azt mondta, hogy “a terroristák általában kis összegeket küldenek, amelyek alig elegendőek ahhoz, hogy fegyvereket vásároljanak.”

A Binance közvetlenül megbízott egy alkalmazottat, hogy “pénzmosásért felelős jelentéstevő” (MLRO) legyen, és írjon egy jelentést, amelyben azt állította, hogy a megfelelőségi ellenőrzése szigorú, hogy elrejtse, valójában milyen gyenge a megfelelőségi programja az üzleti partnerek, például a Paxos előtt, állítja a kereset.

A CFTC azt kéri a bíróságtól, hogy tiltsa el a Binance-t az árutőzsdei törvény további megsértésétől, valamint polgári jogi pénzbüntetést, kereskedési és regisztrációs tilalmat, illetve kártérítést kér.

A hatóság külön kiemelte Zhao szerepét

A bizonyítékok arra utalnak, hogy Zhao és mások a vállalatnál jól tudták, hogy tevékenységük “az amerikai törvények szerint regisztrációs és szabályozási követelmények hatálya alá tartozik, és hogy szándékosan figyelmen kívül hagyták ezeket a követelményeket” – mondta Kristin Johnson, a CFTC biztosa nyilatkozatában.

A perre válaszul Zhao, a tőzsde alapítója 4 tweetet írt, utalva egy korábbi tweetjére, amelyben azt írta, hogy “figyelmen kívül kell hagyni a FUD-ot, az álhíreket, a támadásokat stb.”

A vezérigazgatót alperesként felsorolva a kereset azt állítja, hogy “közvetlen vagy közvetett tulajdonosa volt olyan szervezeteknek, amelyek saját kereskedési tevékenységet folytattak a Binance platformon”, és ugyanígy “közvetlen vagy közvetett tulajdonosa volt körülbelül 300 különálló Binance-fióknak”, amelyek a Binance kereskedési platformon saját kereskedési tevékenységet folytattak.

A Binance valószínűleg számított a perre. Februárban a tőzsde stratégiai vezetője, Patrick Hillman elismerte, hogy a Binance ellen több szabályozó hatóság is vizsgálatot folytat, és várhatóan pénzbírságot fog fizetni, hogy “jóvátegye” a múltbeli szabályozási jogsértéseket.

A kereset szerint a Binance alkalmazottai, köztük Zhao is, a Signal alkalmazást használták automatikus törlési funkcióval az egymással való kommunikációra. A kereset arra utal, hogy a CFTC hozzáférhetett a vezérigazgató telefonjához, mondván, képes volt begyűjteni a Signal üzeneteket és csoportos beszélgetéseket.

Ki marad talpon?

A korábbi rivális FTX hiányában az iparágnak egy rövidebb lista maradt a főbb tőzsdékből, amelyekkel üzletet lehet kötni, globálisan a Binance vezetésével. Az Egyesült Államokban a másik legjelentősebb, a Coinbase is hasonló cipőben jár, mint a Binance, amelyre nemrég a SEC szállt rá. Ha az amerikai szabályozó hatóságok az értékpapír- és árutörvények megsértése miatt mind a Binance-t, mind a Coinbase-t lekapcsolják az USA-ban, akkor valószínűleg a kisebb tőzsdék sem ússzák meg eljárás nélkül.