Segítséget kértek, fenyegetést kaptak, így működnek a hatóságok?

A világ egyik legnagyobb kriptotőzsdéje, a Coinbase a SEC-től kért segítséget, ehelyett jogi fenyegetéseket kapott. 

A Coinbase kriptotőzsde tegnap blogjában csalódottan arról írt, hogy a SEC a Coinbase Earn, a Coinbase Prime és a Coinbase Wallet szolgáltatásokkal kapcsolatban vizsgálatot indított. A váltó teljesen kiábrándult az állami szervekből, hiszen ők csak segítséget szerettek volna kérni a SEC-től egy tisztességes és ésszerű digitális eszközszabályozással összefüggésben, ehelyett jogi fenyegetést kaptak.

A Coinbase egy ún. Wells-notice-t kapott, ami azt jelenti, hogy a SEC munkatársai szerint a vállalat az értékpapír-törvényeket esetlegesen megsértette, ezért a hatóság végrehajtási intézkedéseket javasol. Ez még nem hivatalos peres eljárás, de akár ahhoz is vezethet. A tőzsde megnyugtatta a felhasználókat, hogy a termékei és szolgáltatásai továbbra is a megszokott módon működnek.

A tegnapi figyelmeztetés azután érkezett, hogy a Coinbase már hónapok óta javaslatot próbál tenni a SEC-nek a regisztrációval kapcsolatban, a hatóság azonban eddig válaszra sem méltatta.

A tőzsde azt írta, hogy bízik abban, hogy a vállalkozás továbbra is a megszokott módon működhet, de felkészültek arra is, hogy bíróságon tisztázzák a helyzetet. A blogbejegyzésben a váltó részletezte, hogy mint kriptotőzsde a regisztrációval összefüggésben milyen javaslatokat tett a SEC felé, amelyek szerintük a jövőben a kriptotársaságok alapításához és működéséhez óriási segítség lett volna.

Kilenc hónap alatt több mint 30 alkalommal találkoztak a SEC-vel, de az utolsó, idén januári találkozót a hatóság visszamondta. Rá két hónapra, azaz tegnap pedig meg is érkezett a SEC figyelmeztetése. Az amerikai kriptoregulációs környezetnek több iránymutatásra van szüksége, nem pedig több végrehajtásra, érvelt a Coinbase.

A kriptoiparban egyre nagyobb a szabályozási bizonytalanság, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem a világ többi országában is, az együttműködés, a párbeszéd azonban valahogy mindig elmarad a szektor vállalataival. Az USA, csakúgy mint az Európai Unió macska-egér játékot játszik a kriptoszféra vállalataival. Újabbnál újabb szabályozási javaslattal állnak elő úgy, hogy nem egyeztetnek az érintett cégekkel és bele sem gondolnak abba, hogy bizonyos javaslataik technikailag megvalósíthatatlanok.

Az EU kriptoeszköz piacairól szóló rendeletét (MiCA) április 19-i vitára terjesztették elő az Európai Parlamentben. A parlament honlapján közzétett napirend szerint, a kripto-engedélyezési rendszert az unió egészére kivetítő mérföldkőnek számító törvényt, a döntéshozók mint végleges hivatalos megállapodásként kezelik.