Bajban a CoinDesk anyavállalata, eladják a hírpotál egy részét

Befektetési csoportok kezére kerül a CoinDesk egy része, miután anyavállalata, a Digital Curency Group a kriptohírportál részleges eladása mellett döntött.

A Wall Street Journal július 20-i jelentése szerint a 125 millió dolláros üzletet hamarosan nyélbe üthetik.

Egyes beszámolók alapján a befektetésben részt vesz a Capital6, valamint a Tally Capital, amely korábban azzal került be a hírekbe, hogy kriptovalutába és blokkláncstartupokba kezdett el befektetési pénzeket átcsoportosítani.

A források szerint a CoinDesk anyavállalata, a Digital Curency Group továbbra is maga kezeli majd az oldal médiatartalmát, eseményeit, adatait és indexeit. A CoinDesk irányítási struktúrája szintén változatlan marad.

Korábban 2023 januárjában a Wall Street Journal arról írt, hogy a CoinDesk a Lazard pénzügyi szolgáltatót kérte meg, hogy tárja fel egy részleges vagy teljes eladás lehetőségeit. Ez azt követően történt, hogy a DCG 200 millió dolláros ajánlatokat kapott, bár az továbbra sem ismert, hogy pontosan kiktől.

Márciusban arról lehetett hallani, hogy a Binance és leányvállalata, a CoinMarketCap is érdeklődést mutatott a CoinDesk iránt, akkor azonban nem történtek lényeges előrelépések az ügyben. Changpeng Zhao, a tőzsde vezérigazgatója később kijelentette, nem fogják megvásárolni a hírportált.

Korábban írtuk a témában: Egyre valószínűbb, hogy eladják a CoinDesket

A DCG mindenesetre szép profitot tehet zsebre, 2016-ban ugyanis 500.000 dollárért vette meg a CoinDesket.

Válságban a DCG

A CoinDesk pénzügyi teljesítménye továbbra is viták tárgyát képezi. A vállalat a beszámolók szerint 50 millió dolláros bevételt generált 2022 során online hirdetésekből, indexszolgáltatásából, valamint rendezvényeiből.

A DCG ennek ellenére – az FTX-csőd kirobbanása óta – komoly problémákkal küzd. Hitelezéssel foglalkozó leányvállalata, a Genesis Global Capital még januárban csődöt jelentett. Az ügy kapcsán a Gemini is beperelte a vállalatot, amiért az eltitkolta fizetésképtelenségét egyik ügyfele, a Three Arrows Capital elől. A Gemini és a Genesis közösen kínálta a már megszűnt Earn kamatozó szolgáltatását, a köztük lévő, elhúzódó jogi vita pedig a felhasználók számára is ellehetetlenítette, hogy hozzáférjenek pénzeszközeikhez.

A Digital Currency Groupnak korábban intézményi kereskedőplatformját, a TradeBlockot is be kellett zárnia. Vagyonkezelő részlege, a HQ Digital szintén azonos sorsra jutott az utóbbi hónapokban.