Bajban a kriptoinfluenszerek – feltörték az egyik oldal tárcáit

Elég szörnyű napra virradtak a Roll közösségi pénzes megoldást kínáló platformjának felhasználói. A kriptoinfluenszerek népszerű megoldásának számító platformon kereskednek a legnépszerűbb NFT-s kriptovalutákkal, mint a WHALE, RARE vagy PICA tokenjeivel. Néhány órával ezelőtt valaki közel 3000 Ethereumot, azaz majdnem 6 millió dollárt tudott kilopni az oldalról. Nem csoda, hogy a több közösségi token árfolyama zuhant a mélybe, összesen több mint 50%-kal csökkentve az értékükön.

Meghackelték a Roll közösségi pénzes megoldást kínáló platformját

Még először a MyCrypto.com oldala tett ki egy tweetet, amely arról szólt, hogy valamilyen hack történt a Roll platformján, aminek köszönhetően összezuhant néhány közösségi token árfolyama.

A legismertebb ezek közül a WHALE, amely egy olyan közösségi coin, amely NFT-tokenekre támaszkodik. A WHALE tweetje szerint az összes WHALE 2,17%-át érinti a csalás, amely egyébként a Roll platformjának melegtárcás megoldásán keresztül történt. Nem sokkal később a WHALE már azt is közzétette, hogy a többi token biztonságba került hidegtárcákon keresztül. A Roll azonnal lépett és felfüggesztette a közösségi pénzek kifizetését a Roll tárcákból. Ezzel párhuzamosan pedig felállított egy 500 ezer dolláros alapot, hogy így segítse az érintett közösségeket és alkotókat. A több ezer ethereum nagy része egyébként a Tornado Cash nevű titkosító megoldáson keresztül száguldott végig, a hackerek így tüntették el nyomaikat. A Roll szerint a problémát tárcák feltörése okozta, bár az még nem ismert, hogy pontosan hogyan fértek hozzá a privát kulcsokhoz.

A The Block egyik elemzője szerint a “támadó arra kényszerítette” a tárcák tulajdonosait, hogy hagyják jóvá a tokenjeik küldését. Amint ez megtörtént, a támadó már el is adta a tokeneket és a bevételt egy nem azonosítható helyre transzferálta. Alapvetően a közösségi tokenek olyan kriptovaluták, amelyeket a kriptovilág népszerű influenszerei bocsátanak ki, hogy így generáljanak bevételt maguknak. Hiszen ezek megvásárlásával tudják őket követőik támogatni. A tokenekért cserébe aztán a követők be tudnak szállni a kriptoinfluenszer életének döntéseibe. Például Alex Masmej egy hónapon keresztül pontosan ezért fut napi 5 kilométert. És az ilyen tokeneket el is lehet adni “normál” kriptovalutákért cserébe. A Coindesk egykori elemzőjének platformja, a Roll volt az első olyan oldal, amely közösségi kriptovaluták létrehozásában segítette az influenszereket. Tavaly nyárra a Roll közel 160 különféle közösségi token létrehozásában vett részt. A mostani csalás egyébként a nagy vetélytárs Rally malmára hajtja a vizet, amelynek árfolyama jelentősen meg is ugrott.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük