Bajban az altcoinok? 5 indok a traderek távolmaradására

A kezdeti lelkesedés után a befektetők és a traderek egyre szkeptikusabbak az altcoinok jövőjével kapcsolatban a mélyponton tanyázó árfolyamok hatására.

Az altcoinok mindig is ingadozóbbak voltak mint a BTC. Egy rövid időre (2017 vége) az újonnan kreált tokenek óriási haszonnal kecsegtettek, hetek vagy akár napok alatt is 1000- vagy akár 10 000-szeres áremelkedéseket produkálva.

De 2019-re az altcoin elvesztették varázsukat és már-már no-go befektetési eszköznek tekinthetőek. A kereskedési volumeneik továbbra is csökkennek, és néhány kivételtől eltekintve, az altcoin piac visszahúzódóban van. Jelenleg a 2017-es év végi rali előtti piaci dominanciával rendelkeznek a bitcoinhoz képest, aminek értéke 70% fölé kúszott.

Összeszedtünk 5 indokot miért érdemes még mindig óvatosan kezelni az altcoin piacokat.

Fontos megjegyezni, az új tokengenerálási hullámra és felfutásra már volt példa 2017-2018 előtt is. Sőt, egy Twitterező állítása szerint 2014 közepe óta kétévente ciklikusan bekövetkezik. Csak korábban a ralizó tokeneket PandaCoinnak és Namecoinnak nevezték. Mára ezek a tokenek már feledésbe merültek.

Az akkori névtelenül kibocsátott érmék teljes családja régebbi adoptálók memóriájának bugyraiba vándorolt és csak a monero (XMR) és a bytecoin (BCN) élte túl azt a korszakot. Akkoriban az olyan privátcoint, mint a XMR, egy egyszerű eszköz segítségével le lehetett generálni, hasonlóan az Ethereum (ETH) tokenekhez. Mindenesetre látható, hogy mivel az új tokenek ciklikusan kerülnek a piacra, előfordulhat, hogy a jelenlegi tisztulási folyamat természetes velejárója a piacoknak. Azaz, pár piacképes tokent leszámítva nem valószínű egy újabb altcoin szezon felfutás.

Csökkenő kereskedési volumenek: A legtöbb altcoin számára egy nagyobb tőzsdéről való delistázás egyenlő a halállal. A delistázás magával vonja a volumen esését is. Néhány sikeres altcoint leszámítva, melyek továbbra is nagyobb volumenben kereskednek a tőzsdéken tetherben (USDT), a többség a delistázás bejelentését várja.

Szigorúbb szabályozási környezet: a kriptopénz piacok évek óta befektetési vadnyugatnak számítanak. De a volumenek emelkedésével, az intézményi befektetők megjelenésével és a csalások, hackek felfutásával a szabályozók is elkezdtek nagyobb figyelmet fordítani a kriptopénz piacokra. Sok országban már nyilvántartásba kell venni az új tokeneket, vagy épp a forrásgyűjtési akciót kell szabályozott keretek között lebonyolítani. A koreaiak távolmaradása az ICO-któl szintén nagy érvágás, ami az ország szigorúbb szabályozási környezetének is betudható.

A BTC-nek tovább kell raliznia: mindenki a BTC árát lesi. Ha megy felfele, akkor valószínűbb, hogy az altok is zöldben zárnak. Viszont a jelenlegi árfolyamszint nem elég, hogy rá irányítsa a mainstream figyelmet és újfent beüssön a FOMO. Ha viszont újra kialakul egy FOMO hangulat a Bitcoin piacán, az nagyon gyorsan átterjedhet az altcoinokéra is. A BTC-nek nagyon gyorsan 20 000 dollár feletti tartományban kell találnia magát, hogy ez bekövetkezhessen.

Buta pénz helyett a smart money jellemzi a tradereket: változott a kereskedői mentalitás. Az előző rali idején rengeteg olyan ‘nagymama’ fektetett kriptovalutákba, akiknek gőzük sincs, hogy mi a lényege, miért forradalmi technológia és egyáltalán miért hasznosak egyes projektek, ami végső soron a fundamentális értékét adja azok tokenjeinek. A szélesebb audenciát nem igazán érdeklik a kriptók, nem értik, így 2019-ra maradtak az óvatos intézményi érdeklődők, az okos traderek, spekulánsok, bálnák és a szűkülő kisbefektetői réteg. Amíg ők csak egymás között tradelgetnek, addig nem várható altcoin szezon. Szükség lesz új rétegek bevonására, akik hype-rezisztens környezetben ésszerű befektetési döntéseket tudnak hozni.

2018-ra sokan azt is megértették, hogy noname üres ígéretekre, világmegváltó ötletekre nem szabad pénz kidobni. A milliókat behúzó projektek többsége a turbulens forrásgyűjtés után csak elégette a forrásait, de még nem jött ki egy épkézláb projekttel. Vagy alapból átverésnek indult és ezek kiagyalói a következő rali lehúzásait tervezik.

A BTC decentralizált, fejlődése organikus és egy folyamatosan bővülő ökoszisztéma épült köré. A több ezer altcoin közül eddig egyetlen egy projekt sem volt képes megismételni ezt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük