10 000$ Először. Másodszor. Harmadszor. Üdv a FOMO klubban

A Bitcoin árfolyama az éjszaka folyamán átszakította a 10 000 dolláros ellenállást és jelenleg 10 774 USD dolláron kereskedik a Coinbase amerikai tőzsdén.

10 000$ Először. Másodszor. Harmadszor. Üdv a FOMO klubban
BTC/USD napi chart, Coinbase | TradingView

Az árfolyam 2018. március óta nem járt ilyen magasságokban. Ha havi lebontásban nézzük, akkor június elseje óta már 26%-ot erősödött a vezető kriptovaluta. 24 órás lebontásban pedig 10%-os emelkedést realizált.

Az emelkedést aládúcolja egy 12%-os emelkedés a kereskedési volumenekben is. A CoinMarketCap index adatai szerint az elmúlt 24 órában 21 milliárd dollár értékű kriptopénz kereskedett a kriptotőzsdéken. A Messari versenytárs index ellenben csak 1.4 milliárd dollár kereskedési volument jelent úgy, hogy csak a valós adatokat beszolgáltató kriptotőzsdéket méri.

A 10 000 dollár feletti árfolyam azt is jelenti, hogy a BTC már több mint 40%-át ledolgozta a 2018-as kriptotél és árfolyamesésnek és egyben ez lesz a második negyedév, mikor a BTC több mint 130%-ot erősödik.

Jön a felezés, jönnek a szerencsevadász csalók és a mainstream FOMO

Hogy mit jelent a 10 000 dolláros árfolyam az ökoszisztémára és a szereplőire nézve? Elsőként a fundamentális fontosságú jövő évi bitcoin felezést kell kiemelni, mikor is felére fog csökkenni az új forgalomba kerülő bitcoinok száma. Egy intézményi felfokozott érdeklődés és mainstream FOMO (fear of missing out) közepette még magasabbra katapultálhatja az árfolyamot.

A négy évente bekövetkező felezés lényege, hogy tovább csökkentse az inflációt azzal, hogy felére vágja a friss érmekínálatot.

Egy másik fontos tényező, amire sajnálatosan fel kell hívni a figyelmet, az a puszta emberi kapzsiságból vezethető le. Ahogy azt 2017-ben is megtapasztalhattuk, újra meg fognak szaporodni a Bitcoin körül a csaló, átverő, hamis ígéretekkel házaló projektek és emberek. Minden esetben fontos, hogy alaposan meggyőződjünk az állításaikról és semmilyen esetben se vegyük értékálló bitcoinnak az üres ígéreteket (ennek eldöntésére mi is segíteni tudunk az [email protected] e-mail címen).

Harmadikként, a 10 000 dolláros árfolyam újfent graduálisan a bitcoinra fordítja a mainstream média és a szélesebb fogyasztói rétegek figyelmét még tovább hajtva a digitális pénz körül kialakuló felhajtást. A folyamat során felerősödnek a zajok, fals riasztások és szignálok így újfent, fontos, hogy mindenki a józan, egyéni kutatáson alapuló döntés alapján hozzon befektetési döntéseket.

Habár a bitcoin jövője fényesnek tűnik, azt nem szabad elfelejteni, hogy az elmúlt 2.5 hónapban 140%-ot ment. Így nem kizárt, hogy kis időre megpihenhetnek a bikák is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük