Bálnavadász kerestetik: felébredt pár szunnyadó bitcoin tárca

Egyre több, hosszú ideig szundizó bitcoin (BTC) tárca ad életjelet magáról. Az ilyen típusú, nagy összegű bitcoint tároló tárcák ébredése jelentős árfolyammozgások előszelét jelentették az elmúlt években, adta hírül a Bloomberg január 11-én.

A mainstream pénzügyi híroldal az adatokat és elemzést a Flipside Crypto elemző startup információira alapozza, mely még novemberben kapott friss tőkét a Coinbase tőzsdétől és Digital Currency Group kockázati tőkebefektetőtől.

A Flipside múlt év októberi elemzése szerint számos régóta a mélyben szunnyadó/kiváró bitcoin tárca tulajdonosa (azokat a tárcákat nevezzük szunnyadónak, melyek 6 és 30 hónap között nem nyúltak BTC-ikhez) kezdte el érméit más walletokba utalni, melynek eredményeképp 60%-ra nőtt a forgalomban lévő teljes érmekínálat (mai napig kibányászott 17 400 000 BTC-ből 10 440 000 BTC aktív tárcában van).

Az aktív bitcoinok száma 2018 nyarától kezdve mintegy 40%-kal nőtt. Eric Stone a Flipside adattudósa következőképp kommentálta:

“Egyértelműen nagy változás. Régóta nem volt ekkora potenciál az árkilengésekre.”

Hasonló aktív tárcaszám növekedés előzte meg a 2015 és 2017 évi történelmi árvolatilitásokat is.

Rég nem látott alacsony szinten a szunnyadó bitcoin tárcák száma | Forrás: Flipside Crypto

Flipside CEO David Balter szerint e régóta szunnyadó bálna tárcák nagy része még a nagy rali idején is inaktív maradt, és most kezdtek újra életjelet adni magukról: “…nincs okunk azt feltételezni, hogy újabb 2 évre inaktívvá válnának.”

A Bloomberg itt tévesen megjegyzi, hogy a forgalomban lévő bitcoinok 85%-a kevesebb mint 1000 tárcában összpontosul, de azt elfelejti hozzátenni, hogy a top 1000-ben dominálnak a kriptotőzsdékhez, bitcoin tárcákhoz köthető tárcacímek, melyek egyben bitcoin letétkezelőként is funkcionálnak, azaz, a bitcoinok az ügyfeleiké.

A top 10 bitcoin tárca többsége azonosítottan kriptotőzsdék hardver tárcái. Forrás: Bitinfocharts

Tény viszont, hogy továbbra is rengeteg azonosítatlan top 1000-es tárca van, melyekhez nem lehet 100% pontossággal nevet, vállalatot kapcsolni. Őket soroljuk a bitcoin bálnák kategóriába, akik egyaránt lehetnek korai adoptáló magánszemélyek, de vállalati entitások is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük