Baltic Honeybadger 2019: 52 nyomós érv miért fog a Bitcoin mindent vinni

A hétvégén került megrendezésre a Baltic Honeybadger 2019 konferencia Rigában, Lettország fővárosában. A konferencián a kriptovilág krémje képviseltette magát, az előadók között volt Murad Mahmudov, az Adaptive Capital kripto hedge fund befektetési vezetője is. Ő felsorolt 52 olyan katalizátort, ami a Bitcoin növekedését, elfogadottságát és árelőnyét támogatja majd a jövőben.

Mahmudov szerint a Bitcoint segítő legkritikusabb faktorok közé sorolhatjuk a társadalmi intézményekbe, mint a kormányzatok, média, bankok vetett bizalom romlását, a növekvő globális eladósodottságot, a jövedelmi egyenlőtlenségeket, a Bitcoin hálózat fejlődését és térnyerését, a Bitcoin használat tudatosságát és a technológiai előnyeit.

Nézzük meg akkor tételesen is az 52-es listát a trendekkel és befolyásoló faktorokkal

1. A kormányzati intézményekbe, bankokba, és tömegmédiába vetett globális bizalom több évtizedes mélyponton van.

2. A tanulmányok azt mutatják, hogy az emberek közötti bizalom is fokozatosan romlik, és a bizalom foka nagyon alacsony.

3. A nemzetek közötti bizalom is eltűnik.

4. A globális eladósodottság minden idők legmagasabb fokán van, 50%-kal nőtt az eladósodottság a 2008-as globális pénzügyi válság óta.

5. Ha az eladósodottsághoz hozzászámítjuk az egyéb ún. könyveken kívüli kötelezettségeket, mint a társadalmi és egészségügyi kötelezettségek, akkor az adósság még rosszabb képet mutat.

6. 15 billió USD-t tesz ki a negatív hozamú adósság a világban.

7. Emellett a globális központi bankok sorra vagdossák a jegybanki alapkamatokat, ezzel a negatív hozamok még lejjebb csúsznak a negatív tartományban

8. A Modern Monetáris Teória és más gazdasági iskolák az ’unorthodox’ monetáris politikát hirdetik.

9. A vagyoni egyenlőtlenség az angolul beszélő világban 100 éves csúcsokat dönt, és több évtizedes csúcson van a többi országban is. Ezt egyre több ember veszi észre, és a fiat pénzeket, központi bankokat, és laza monetáris politikát okolja.

10. A vagyoni és a jövedelmi egyenlőtlenség is okozza a populista vezetők és politikusok felemelkedését a világban, jobb- és baloldalon egyaránt

11. A populista és a radikális politikusok nagyobb eséllyel növelik vagy csökkentik élesen az adókat, agresszív monetáris politikát hirdetnek és privatizálják a vagyont és eszközöket.

12. A központi bankok arany iránti kereslete többévtizedes csúcsokat dönt.

13. Habár még mindig a legnagyobb, azonban az amerikai dollár mint globális valutatartalék szerepe fokozatosan csökken.

14. A banki titoktartáshoz kapcsolódó éra a végéhez közelít, ahogy Svájc és a többi tradicionális privátbanki menedéket kínáló országok kezdik megosztani az ügyféladatokat az országok adóhatóságaival.

15. A tömegmegfigyelés foka – mind a pénzügyi és nem-pénzügyi – meredeken emelkedik.

16. A készpénzforgalmat visszaszorító kísérletek egyre erőteljesebbek.

17. A hatalmas nemzetközi elszámolási hálózatokra szankciókat vetnek ki.

18. A Bitcoint egyre többször használják az olyan kifejezések mellett mint ’biztonságos menedék’. (Bár Mahmudov szerint még egy kis időnek el kell telnie addig, amíg a Bitcoin valóban biztonságos menedéket nyújthat).

19. Demográfia. A technikailag képzetlen idősebb generáció lassan elhalálozik, és a fiatalabb generáció irányít majd, akik fogékonyak a technológiai újdonságokra.

20. Az internethasználat drasztikusan növekszik világszerte.

21. Az okostelefonok terjedése drasztikusan növekszik világszerte.

22. Az online térben eltöltött idő arányosan növekszik a nap minden szakában.

23. A Bitcoin lassan, de fokozatosan mainstream pénzügyi eszközzé válik, és felkelti a tradicionális befektetők érdeklődését is.

24. A Bitcoin mag és Layer 1 javításai fokozatosan segítik a felhasználhatóságát.

25. A Bitcoin Layer 2 technológiai fejlesztések folytatódnak.

26. Rengeteg Lightning Network fejlesztés és funkció élesedik (Submarine Swaps, Atomic Swaps, Dual-funded channels, Sphinx, Neutrino, Eltoo)

27. A Lightning ökoszisztémához kapcsolódó infrastruktúra, termékek és szolgáltatások köre növekszik.

28. A Bitcoin hashráta és az egész hálózat számítási kapacitása rekordokat döntöget.

29. A Bitcoin hashráta disztribúció szintén javul.

30. A létező Bitcoin biztonsági megoldások fejlődnek, és sok új megoldást vezetnek be.

31. A Bitcoin letétkezelési megoldások fejlődnek.

32. Egyre jobban növekszik a nem monetáris Bitcoin felhasználási esetek száma.

33. Egyre több és több ember fedezi fel, hogy a Bitcoin kiemelkedik több dimenzió alapján is a többi pénzügyi termék közül.

34. A Bitcoin infrastruktúra és kapcsolódó termékek nagyon gyorsan növekednek.

35. A Bitcoin-mémek is egyre érdekesebbek és népszerűbbek.

36. A Bitcoin literatúra növekszik.

37. A Bitcoinhoz kapcsolódó képzési lehetőségek növekszenek.

38. A Bitcoinra épülő startupok és vállalkozások száma növekszik.

39. Egyre több tradicionális és globális befektetési szakértő csatlakozik abba a népes csoportba, akik kifejezetten ajánlják a BTC-t a befektetési portfólió részévé tenni.

40. Mivel a Bitcoint fokozatosan nehezebben lehet majd bányászni, a korlátolt kínálat és a növekvő kereslet magas árfolyam-értékeléséket hoz majd magával.

41. A globális Bitcoin penetráció relatíve míg mindig alacsony a az összes elérhető tőkéhez viszonyítva. A Bitcoin még mindig szuperfiatal, különös ha az elérhető teljes globális monetáris bázist nézzük.

42. Kiváló Bitcoin Sharpe arány. A Bitcoinnak jelentősen magasabb a kockázattal kiigazított hozama összehasonlítva más jelentős eszközökkel.

43. Korrelálatlan természet. A Bitcoin nem korrelál semmilyen más eszközosztállyal.

44. Nagyon kedvező átutalási megoldás, különösen akkor, ha a nemzetközi utalásokat is figyelembe vesszük a szankciókkal sújtott országokban vagy egyéb előnytelen régiókban.

45. Az ICO-k és altcoinok megsemmisítése. Az újonnan érkezők számára sokkal kedvezőbb, ha kevesebb digitális valutából választhatnak, amikor a kriptopiacra lépnek.

46. Fokozatos és egyenletes csökkenés az árfolyam-volatilitásban, ami nagyon kiemelt tulajdonság, ha a Bitcoint valós pénzként kezeljük.

47. A blokklánc elemzések azt mutatják, hogy a nagy Bitcoin tulajdonosok akkor sem adnak el vagy váltanak más coinokra, ha jelentős az árfolyam ingadozás

48. Azon címek száma, ami birtokol 1-gyel, 0.1-gyel vagy 0.01-gyel kezdődő BTC mennyiséget fokozatosan növekszik

49. A BTC hosszútávú árfolyamgörbéje állandó felfelé mutató ívet produkál.

50. A log-log típusú elemzések a logaritmikus ár és logaritmikus idő alapján azt jelzik, hogy a Bitcoin árfolyam növekedni fog, habár lassabb tempóban mint eddig, de kisebb volatilitással.

51. A Bitcoin árfolyamnál a havi minimumok minden hónapban magasabb voltak ebben az évben, kivétel február. Ez a trend az év hátralévő részében is folytatódik.

52. A Bitcoin önbeteljesítő ereje. A Bitcoin úgy van tervezve, hogy nagyon sok visszacsatolást tartalmaz, ami önmagát gerjesztve erősíti az árfolyamot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük