A Bank of Canada szakértői megosztották véleményüket a digitális dollárról

A Bank of Canada szakértői megosztották gondolataikat arról, hogy a digitális dollárnak milyennek is kellene lennie.

Az ország központi bankjának szakértői nyilvánosságra hozták véleményüket egy esetleges digitális kanadai dollárral kapcsolatban. A szakemberek szerint a központi bank által kibocsátott virtuális valutának ugyanolyannak kellene lennie, mint a hagyományos készpénznek a rendelkezésre állás és a hozzáférhetőség szempontjából.

A június 30-án megjelent elemzői feljegyzésben a szakértők azt kihangsúlyozták, hogy előfordulhat, hogy a Bank of Canada Kormányzótanácsának hivatalos véleménye nem egyezik meg a szakértők, és elemzők által összeállított tanulmánnyal.

A szakértői csoport kifejtette, hogy a CBDC-nek a szokásos bankjegyek tulajdonságaival kellene rendelkeznie. Ez azt jelenti, hogy a városi, a vidéki és a távoli közösségekben is elérhetőnek kell lennie bankszámlával, vagy azzal nem rendelkező emberek számára. Mindenki számára használhatóvá kell azt tenni, legyen valaki látássérült, illetve gyengénlátó.

Fontos az emberek igényeinek megértése

A használhatósággal kapcsolatban azt írták, hogy a banknak úgy kell kidolgoznia a digitális valutát, hogy azt minden kanadai kötöttségek nélkül tudja használni, akár van okostelefonja, akár nem. Nem szabad kötelezővé tenni az internethez való hozzáférést sem. Fontos az, hogy az állampolgárok olyan területen is tudjanak tranzakciókat végrehajtani a CBDC-vel, ahol rossz az internetes lefedettség, vagy épp áramszünet van.

A digitális dollár fejlesztési munkálatai előtt a Bank of Canada különböző felhasználói csoportokkal folytat megbeszéléseket, hogy megértse az állampolgárok alapvető igényeit. Ezek után a központi bank mérlegel, és a virtuális pénz bevezetése előtt egy pilot programot indít.

Univerzális hozzáférési eszköz kellene a CBDC használatához

Annak érdekében, hogy minden állampolgár probléma nélkül hozzá tudjon férni a CBDC-hez, egy UAD-t, vagyis egy univerzális hozzáférési eszközt kellene kiadni. Ennek „a fizikai bankjegyek vizuális és biztonsági elemeit kell tartalmaznia.” Ezzel feltételezhetően biztosítható lenne a felhasználók védelme a hamis pénzeszközökkel szemben.

A javasolt UAD hitel- vagy betéti kártya méretű lehet, így az emberek pénztárcában is tarthatják azt. A szakértők azt is megjegyezték, hogy az UAD-t úgy kellene kialakítani, hogy azt bárhonnan fel lehessen tölteni.