Erre varrjál gombot: a Bank of Japan teljes eszközértéke meghaladja a GDP-jét mialatt 253%-on az államadósság

A világtörténelemben először, egy központi banknak sikerült elegendő pénzt nyomtatnia, hogy elegendő eszközt tudjon vásárolni ahhoz, hogy az meghaladja az ország GDP-jét. 

Kuroda központi banki elnök olyat varázsolt Japánban, hogy vagy új Yamamotóként vonul be a történelembe, vagy egy újabb őrült kamikazeként. A Bank of Japan mérlege 553.6 billió jenre nőtt november 10-éig bezárólag, ami nagyobb mint Japán éves nominális szezonálisan igazított  GDP-je, ami 552.8 billió jent tesz ki (június végi adatok szerint).

Összehasonlításképp lássuk mekkora az USA GDP-je a FED teljes eszközértékéhez viszonyítva:

Egy ábrán az összes:

Eközben Japán teljes államadóssága már a 253 százalékot nyaldossa a GDP-hez viszonyítva:

Hogy ebből mi lesz… azt még megjósolni is nehéz, mindenesetre a japánok nagyon bíznak a szerencséjükben, hogy ezt ép bőrrel megússzák (az olaszokat is ide lehetne sorolni).

A jó hír az, hogy félszegen ugyan, de a Japánok elkezdtek nyitni egy a fedezet nélküli pénzügyi rendszert elutasító monetáris rendszer felé (és itt most konkrétan a bitcoinról van szó), de ilyen számok mellett jelenleg nem sokat tehetnek a Japánok, csak imádkozhatnak, hogy zsinórban dupla ászt húznak minden egyes osztáskor.

Képek a Zero Hedge oldalról.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük