Hiába várnák sokan, Bankman-Fried nem hajlandó tanúskodni a Kongresszus előtt

Bankman-Fried nem akar az FTX-ről beszélni, mivel eskü alatt hazudna az amerikai kongresszusnak.

Az FTX korábbi vezérigazgatója, Sam Bankman-Fried jelezte, hogy nem hajlandó tanúskodni az Egyesült Államok Kongresszusa előtt, amíg a csődbe ment kriptotőzsde történetét fel nem eleveníti és rágja át magát a részleteken.

Bankman-Fried Maxine Waters amerikai képviselőnő december 2-i tweetjére reagált, amelyben arra kérte, hogy tanúskodjon az amerikai képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottságának december 13-ra tervezett meghallgatásán, hogy megvitassák, mi is történt az FTX-nél.

December 4-én írt válaszában az FTX volt vezérigazgatója kijelentette, hogy “kötelességének érzi, hogy megjelenjen a bizottság előtt és magyarázatot adjon, de csak akkor, ha befejezte a történtek megismerését és áttekintését”, hozzátéve, hogy nem biztos abban, hogy erre 13-án sor kerül. Néhányan a közösségben rámutattak, hogy a válasz nincs összhangban azzal, amit eddig mondott és tette, beleértve a különböző interjúkon való részvételt és a végtelen számú tweeteket arról, hogy mi vezetett az FTX novemberi bukásához.

Jake Chervinsky, a Blockchain Association politikai vezetője és amerikai ügyvéd 120 500 Twitter-követőjének azt sugallta, hogy Bankman-Fried vonakodott részt venni a december 13-i meghallgatáson, mert “eskü alatt hazudni a kongresszusnak kevésbé vonzó”.

November 30-án Bankman-Fried az FTX összeomlása óta először jelent meg élőben a nyilvánosság előtt a New York Times DealBook csúcstalálkozóján – erről korábban mi is írtunk – ahol a kriptotőzsde bukásának körülményeiről kérdezték. Egy nappal később a Good Morning America című műsorban szólalt meg, valamint az IBC Group alapítója és vezérigazgatója, Mario Nawfal által moderált Twitter térben is.

Legutóbb Bankman-Friedet a Coffeezilla kérdezte egy Twitter Spaces interjúban december 3-án, amelyből körülbelül 20 perc után távozott.

Eközben a Coinbase vezérigazgatója, Brian Armstrong az elmúlt napokban beszólt Bankman-Fried-nak és december 3-án kijelentette, hogy “még a leghiszékenyebb ember” sem veheti be Bankman-Fried állítását, miszerint az FTX több milliárd dollárnyi ügyfélpénz átutalása a kereskedő cégének, az Alameda Researchnek egy véletlen könyvelési hiba eredménye volt.

Ami SBF közelmúltbeli médiabohóckodását illeti, a Tesla és a Twitter vezérigazgatója, Elon Musk egyetértett a kriptoközösség egyik tagjával abban, hogy SBF nem érdemel több médiafigyelmet a bírósági meghallgatásáig.

Zűrzavaros szerelmi szál a háttérben

Sam Bankman-Fried ügyvédei tanácsa ellenére médiaturnézik, hiszen így próbálja meggyőzni a nagyérdeműt arról, hogy túl hülye volt ahhoz, hogy egy bűnügyi lángelme legyen, akinek milliárdjai vannak Dubaiban és Szingapúrban. Az egész balhét az Alameda Capital korábbi vezérigazgatójára, Caroline Ellisonra tolná át, akihez állítólag szerelmi szálak is fűzték. A nő azonban okosabb, hiszen úgy tudni, már legalább két lépéssel SBF előtt jár. Együttműködik több szervezettel, egyes információk szerint a Szövetségi Igazságügyi Minisztériummal és a Dél-New Yorki Kerületi Bírósággal, amelyek az FTX összeomlását vizsgálják jelenleg.

Ezt követően néhány jelentés megerősítette azt a pletykát, miszerint Ellisont a DC ügyvédi iroda, a WilmerHale képviseli, amely leginkább a kormányzati ügyek osztályának vezetőjéről, Jamie Gorelickről ismert, aki Clinton igazságügyi minisztériumának korábbi második számú rangidős tagja volt.

Ha Ellison valóban a szövetségiekkel dolgozik, miközben SBF korábbi legközelebbi barátainak kegyeit keresi, akkor Bankman-Fried börtöncellán kívüli napjai meg vannak számlálva.