Óriási felháborodás: milliárdokat tüntetett el, mégis egy csúcstalálkozón előadó lesz

Sam Bankman-Fried még alig néhány napja próbálta meg megmagyarázni az FTX alkalmazottainak, hogy miért is lett fizetésképtelen a kriptotőzsde, és hogyan ment csődbe, erre jövő szerdán egy New York Times által szervezett csúcstalálkozón fog az egybegyűlteknek szónokolni.

Óriási felháborodást váltott ki – nemcsak a kriptoközösségben – az, hogy Sam Bankman-Fried egy csúcstalálkozón fog előadó lenni, miközben épp az elmúlt napokban döntötte be a kriptoipart felelőtlen és kapzsi döntéseivel. Az FTX kriptotőzsde csődje a feje tetejére állította a kriptoteret, a felhasználók pénze a likviditás nélkül maradt váltóval együtt úszott el, és ahelyett, hogy az elit világ kivetné magából az efféle tolvajokat, még színpadra is hívják előadást tartani.

Talán egyetlen ok, amiért hivatalosan még nem nevezhetjük bűnözőnek, az az, hogy nem erősítette meg, hogy a tőzsdéről származó ügyfélpénzeket személyes kiadásainak finanszírozására – lásd magánrepülő, Bahamákon lévő luxusvilla – használta, ami bármely más személynek évtizedes börtönbüntetést jelentene, de nem Sam Bankman-Friednek. Tudjuk, hogy a szabályok mindenkire egyformán vonatkoznak, csak hát sokszor vannak az egyenlőek és a még egyenlőbbek. Bár azzal szerintem már sokan tisztában vannak, hogy Bankman valószínűleg a büdös életben nem fog amerikai bíróság előtt felelni a tetteiért, azért az mégis hagy némi keserű szájízt mindenkinél, hogy még piedesztálra is emelik.

A New York Times azzal, hogy előadóként meghívta a jövő héten tartandó nagynevű eseményre, csak saját magát járatta teljesen le. Ahelyett, hogy kíméletlenül kizárná minden ilyesféle eseményről, mikrofont ad a kezében, hogy a világ előtt vallja magát ártatlannak. Az eseményen egyébként fel fog szólalni Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere, Mark Zuckerberg a Meta alapítója és vezérigazgatója, Benjamin Netanjahu, Izrael volt miniszterelnök, és Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke.

A közösségi média természetesen megtelt a felháborodott bejegyzésekkel. Többen arra hívták fel a figyelmet, hogy ha jó kapcsolatot ápolsz a politikusokkal, bűneid megbocsátásra lelnek. És valljuk be őszintén, a kommentelőknek sajnos igazuk van: ha pénzed van és jó helyen nyalsz, bármi rosszat is teszel, még a legnagyobb sz@rból is kihúznak…