Bankrohamra készülnek a hongkongi tiltakozók

A hongkongi tiltakozók egy új, a tüntetések eddigi békésebb stratégiájának követésére készülnek. A bankszámlák és a pénzautomaták tömeges kiürítését magyarul bankrohamnak nevezik és a párizsi sárgamellényes tüntetések során már volt példa. A hongkongiak annyiban tovább mennének, hogy a kivett hongkongi dollárjaikat átváltanák amerikai dollárra is, hogy így küldjenek jelzést Hongkong kinevezett vezetőjének, Carrie Lamnak és a Kínai Kommunista Pártnak.

Az akció célja, a tiltakozás mellett, hogy védjék a saját megtakarításaik értékét és hogy megmutassák a központi hatalomnak, hogy Hongkong nem csak egyike Kína pénzügyi fejősteheneinek.

A LIHKG fórumon megjelent bejegyzésben a tiltakozók HK dollárról USD-re váltott képeket töltenek fel az üresen tátongó automaták mellett. A hivatalos kezdete a bankrohamnak tegnap volt, de sokan már pénteken elkezdték kimenekíteni a bankokból a pénzüket. Ennek fő oka, hogy Hongkongban egy nap maximum 20 000 dollárt lehet lehívni a bankszámlákról.

A hongkongi egyetemisták által indított friss tüntetéssorozat keretében, amit az aktivisták “Cashout HKD to USD” névre kereszteltek, több mint 70 millió hong kongi dollárt, mintegy 9 millió dollárt vettek ki az automatákból. Eddig körülbelül 400 tüntető rögzítette a pénzlehívást és a szervezkedésre létrehozott Telegram csoportnak már több mint 1500 tagja van.

A frakcionális bankrendszer mivoltának köszönhetően a bankok és pénzügyi vállalatok különösen érzékenyek a nagy szabászú pénzlehívásokra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük