Bannolta a Coinbase a botrányhős megmondóembert

A Coinbase bitcoin és alternatív digitális eszköztőzsde platform letiltotta a jobboldali brit megmondóembert és botrányhős Milo Yiannopoulos profilját. Yiannopoulos saját maga tette közzé a hírt a Gab-on.

Yiannopoulos jól ismert politikai kommentátor, népszerű jobboldali nézeteiről és homoszexualitásáról. Önmagát kulturális szabadságpártinak titulálja, aki gyakran állít pellengérre ellentmondásos szélsőjobboldali nézeteket és oldalakat. Korábban Yiannopoulos a Breitbart News amerikai szélsőséges hírportál véleményvezére volt.

A Coinbase látszólag nem adott túl sok időt a közszereplőnek és három perc alatt törölte is a platformjáról:

Nem jelenthet nagy számot Yiannopoulos számára a bannolás hiszen korábban ugyanígy járt a Facebookon, Instagrammon és Twitteren is. A Guardian az esetről készült cikke szerint a Facebook szóvivő úgy kommentálta a tiltást, hogy “mindig is töröltük az olyan egyéneket vagy szervezeteket, akik ideológiáktól függetlenül erőszakot és gyűlöletet hirdetnek vagy annak részesei”. Persze bagoly mondja verébnek a Facebook esetében. Nem kell messzire menni, hogy visszásságokra bukkanjunk, gondoljunk csak az éveken keresztül háborítatlanul Facebook felhasználók profiljait politikai célokra kiárusító és manipuláló Cambridge Analytica botrányra.

Vajon Téged is töröl a Coinbase 3 perc alatt? Próbáljuk ki! Regelj a linkünkkel és kapsz 10 dollárnyi Bitcoint. Sok szerencsét!

A Coinbase sárossága pedig közismert a kriptopénzek világát valamicskét is követő internetezők körében. Többször is kiderült, hogy kettős mércét használ és mellette a munkatársainak előéletének feltérképezésére se fordít kellő hangsúlyt.

Januárban például a Gab egyik társalapítójának, Andrew Torbának törölte a kereskedői számláját. A Gab felé egyébként gravitálnak azok a személyek, akik valamilyen okból száműzöttekké váltak a főáramlat közösségi médiáiból, különösen a gyűlöletbeszéd vádját billogként viselők egyik kedvelt gyűjtőtábora.

Szintén januárban ugyanez a Coinbase szőröstül-bőröstül felvásárolt egy Hacking Team nevezetű ‘etikus’ hackercsapatot akikről kiderült, korábban autoriter országok kormányainak, mint Szaúd-Arábiának segítettek politikai disszidenseket kézre keríteni és likvidálni.

2018 áprilisban a WikiLeaks webshopjának is meggyűlt a baja a Coinbase önjelölt kriptorendőrrel miután az utóbbi blokkolta a nemzetközi adatszivárogtató oldal kereskedői profiját.

Hogy Milo Yiannopoulos törlésére miért volt szükség a Coinbase-n, arra a tőzsde nem adott választ.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük