50 millió dolláros Bitcoin bányászfarmot nyitottak Örményországban

Az új kriptovaluta bányát október 18-án nyitották meg Örményországban. Az 50 millió dolláros beruházásból épült bánya 3000 gép használatával fog bitcoint és ethereumot kitermelni, és ez még csak a kezdet: a következő hónapokban ugyanis további 120 000-rel növelik majd a bányászok számát.

Új bánya a Multi Group és az Omnia együttműködésében

A projekt, ami egy örmény ingatlanbefektetési alap, a Multi Group Concern, és a Máltán bejelentett Omnia Tech International Company közös vállalkozása, az örmény fővárosban, Jerevánban nyitott meg hivatalosan csütörtökön. A megnyitó ünnepségen nagyjából mindenki ott volt, aki számított: az ország miniszterelnöke, Nikol Pashinyan, illetve befektetők és vállalkozók Kínából, Dél-Koreából és az Egyesült Arab Emirátusokból, jelentette az Arka News Agency.

A Multi Group vezérigazgató, Sedrak Arustamyan korábbi közleménye szerint a bányászfarmot az Omnia Tech fogja működtetni, akik élethosszig tartó szerződést és napi kifizetést ajánlanak. Az Omnia Tech ráadásul állítólag a Genesis Mininggal áll együttműködésben, ami az egyik vezető kriptovaluta hashpower ellátó.

“Az Omnia Techet egy Pénzügyi Technológiai Park és egy örmény adatcsere központ létrehozásában is támogatni fogjuk” jelentette be Arustamyan áprilisban. Robert Velghe, az Omnia Tech alapítója, már akkor jelezte, hogy a két vállalat együtt több mint 2 milliárd dollárt tervez bányász projektekbe fektetni Örményországban. “Egy olyan blokklánc-alapú központot szeretnénk létrehozni, ami támogatja az új információs projektek létrehozását, és ami majd Örményországot egy high-tech központtá emelheti” tette még hozzá.

A globális bányászfarmok kezdete

Örményország fő célja az, hogy egy szabad gazdasági övezet létrehozásával egy saját Szilícium-völgyet építsen fel. Az új bányászati létesítmény az első az országban, azonban számos más ország is hasonló útra lépett a blokklánc technológia támogatásával. Grúzia, Örményország szomszédja, 2 évvel ezelőtt hozta létre az első bitcoin bányászfarmját.

Augusztusban az orosz Kriptoyunivers is bejelentette, hogy egy korábbi műtrágya labort alakítottak kriptovaluta farmmá. A bitcoint és litecoint bányászó központ több mint 4000 négyzetméteres területre épült Kirshi városában, Szentpétervár közelében, több mint 500 millió rubeles (7,4 millió dollár) beruházásból. Annak ellenére pedig, hogy Moszkva az utóbbi időkben egyre nagyobb szigorral figyeli az illegális kriptopénz bányászatot, az oroszok még mindig a harmadik legnagyobb kriptovaluta bányászok a világon: őket mindössze Kína és az USA előzi meg a listán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük