Bázeli Bankfelügyelet: a kriptók veszélyt jelentenek a bankokra

A Bázeli Bankfelügyelet, a G10 országok központi bankjainak szervezete figyelmeztetést adott a kriptovalutákról, mely szerint komoly veszélyt jelentenek a bankokra és a nemzetközi pénzügyi stabilitásra.

A szerdai közleményben a potenciális banki kockázatok között említi a likviditási, hitel, piaci és operációs kockázatokat, a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás terén a potenciális alkalmazhatóságát, továbbá a jogi és reputációs kockázatokat.

Mialatt a bankoknak egyenlőre nagyon korlátozott kitettségük van a kriptovaluták terén, az intézményeknek azt javasolja a szervezet, hogy alkalmazzanak átfogó megfelelési eljárásokat és tegyék közzé kriptopénz piaci kitettségüket, hogy így csökkentsék a kockázatokat.

A bankoknak egyben egyértelmű és robusztus kockázatkezelési keretrendszer felállítását ajánlja, hogy könnyebben kivédhetőek legyenek a kriptovaluták magas kockázatai.

A keretrendszert integrálná a bankok kockázatkezelési eljárásaiba, beleértve az AML és CFT eljárásokhoz kapcsolódókba. Az átfogó kockázatértékelést be kellene építeni a belső tőke és a likviditás megfelelés-értékelési folyamataikba.

Emellett a felügyeleti szerveket tájékoztatni kellene a bankoknak a tényleges vagy tervezett kriptovaluta kitettségükről, valamint arról, hogy az adott intézmény teljes mértékben kiértékelte és minimalizálta a kriptós kockázatokat.

Végül a közleményben hozzáfűzték, hogy más globális szabványügyi testületekkel és a Pénzügyi Stabilitási Testülettel (FSB) együttműködve azon dolgozik, hogy iránymutatást nyújtson a bankok kriptovaluta kitettségének prudenciális kezelésére annak érdekében, hogy az a valós kockázatokat tükrözze.

Tavaly júniusban a BIS éves gazdasági jelentésében kijelentette, nehéz átlátni, hogy a kriptovaluták milyen konkrét gazdasági probléma jelentenek választ. “A tranzakciók lassúak és költségesek, hajlamosak a torlódásra, és nem képesek a kereslettel skálázni”.

A kérdés már csak az, ha Bázeli Bankfelügyelet múlt évi jelentése alapján ennyivel alacsonyabb rendűek lennének a kriptók, akkor miért is jelentenek veszélyt a bankokra?

(Borítókép: a Bázeli Bankfelügyelet székhelye)

Hasznosnak találod a munkánk? Támogass minket egy kis kriptóval!

[su_row]
[su_column size=”1/2″] [su_list] Bitcoin[su_spoiler title=”1EmtPRcdK168WSN5czx15VuUxBBLhR8MZC” icon=”arrow”]
[su_qrcode data=”1EmtPRcdK168WSN5czx15VuUxBBLhR8MZC” margin=”5″ align=”center”][/su_qrcode]
[/su_spoiler][/su_list]
[su_list] Ether és ERC20 tokenek[su_spoiler title=”0x460d38c7a4222491157a42c9c44b0b38bb4092cc” icon=”arrow”]
[su_qrcode data=”0x460d38c7a4222491157a42c9c44b0b38bb4092cc” margin=”5″ align=”center”][/su_qrcode]
[/su_spoiler][/su_list]
[/su_column]
[/su_row]