Bedühödtek a Bitcoin-fanatikusok a Samourai Wallet lépése miatt

A friss hírek szerint a Samourai Wallet, a nyílt forráskódú bitcoin priváttárca egy olyan fejlesztésen dolgozik, ami tovább javítaná az adatvédelmi és anonimitást lehetővé tevő funkciókat a Bitcoin és a Monero közötti atomic swapek bevezetése segítségével. Atomic swap egy olyan p2p tranzakció, amely segítségével közvetítő nélkül lehet két blokklánc között tokeneket cserélni. A közösség számára azonban ez nem annyira pozitív hír, mint gondolnánk.

A Samourai Wallet új funkciója sokak számára nem örömhír

A történet augusztus negyedikén kezdődött, amikor egy Samourai Wallet fejlesztő megosztott egy képernyőfotót egy kódrészletről. Ez elvileg egy automatikus tranzakció, swap lenne a BTC és az XMR között. Azt még nem tudni, hogy ez a művelet pontosan hova kerülne a kódba, de már a képernyőfotó elég volt ahhoz, hogy felforrjon a közösség hangulata. Volt aki pozitívan fogadta az új adatvédelmi funkció lehetőségének hírét, de például egy PlateLicker nevet viselő Twitter-felhasználó felszólította 11 ezer követőjét, hogy bojkottálják a Samourai Walletet. Aztán augusztus ötödikén még ráerősített a hangulatra egy poszt a Samourai Wallet hivatalos X-fiókjától (vagy ex-Twitter-fiókjától).

Azt írták, hogy a BTC és az XMR közötti atomic swap “már itt van és nagyon keményen dolgoztak érte”. Ha pedig valakinek ez nem tetszik, akkor nem kell használnia a Samourai Walletet, írták a posztban. A fő probléma sokak szerint az, hogy a tárca éveken át egy csak Bitcoin-tárcaként pozicionálta magát. Erre válaszolt is a tárca X-fiókja és arról írtak, hogy ez nem is fog változni, csak az adatvédelmen fognak javítani tovább. Voltak, akik üdvözölték az új funkció lehetőségét, tekintve, hogy ez még nagyobb szabadságot fog majd biztosítani. Az atomic swap segítségével nincs már közvetítő, beletesszük a BTC-t egy multisig tárcába, és a másik fél csak úgy tudja kivenni innen, ha közben beleteszi a Monerót. A bitcoin maximalistákat tehát eléggé megosztotta a mostani hír, de végül a Samourai Walletnek van igaza. Akinek nem tetszik a Monerós atomic swap funkciója, az nem használja a tárcát.