Bitcoin tárcák: biztonságos megoldások digitális vagyonod mobilos és számítógépes tárolására

A biztonságos tárolás az egyik legfontosabb dolog, amit figyelembe kell venned, ha bitcoin tulajdonos vagy. A te felelősséged a kriptód biztonságos megőrzése, éppen ezért nagyon fontos olyan bitcoin tárcát választani, ami a követelménynek teljes mértékben megfelel. A mai cikkünkben a legjobbnak konsziderált BTC tárcákat mutatjuk be.

Mik azok a kizárólagos bitcoin tárcák?

A kizárólagos bitcoin tárcák olyan elektronikus tárcák, amelyek kizárólag bitcoin tarolására, küldésére hivatottak. Az ökoszisztémában kvázi bankszámlaként funkcionálhat.

A bitcoin szoftvertárcák alkotják a tárcatípusok két fő kategóriájának egyikét, amik a hidegtárcák és a forrótárcák. Ez a cikk a szoftvertárcákkal foglalkozik csak, amelyek a forrótárcák kategóriába sorolhatók.

A forrótárcák ezen felül webes, mobil és asztali tárcákba sorolhatók. A webes tárcákhoz a felhasználók online, bármilyen webes szolgáltatáson keresztül hozzáférhetnek. Míg az asztali és mobil tárcákhoz asztali, illetve mobil készülékeken keresztül lehet csatlakozni. Végül léteznek hibrid tárcák is, amelyekhez több platformon is hozzáférhetők.

A legjobb “bitcoin only” forrótárcák

Most pedig nézzük meg a legnépszerűbb kizárólagos (bitcoin only) tárcákat, amelyeket asztali számítógépen és/vagy okostelefonon lehet használni. A listát két csoport alapján kategorizáltuk, vannak a blokklánci (on-chain) tárcák és vannak azok a tárcák, amelyek a Bitcoin Lightning hálózatot (off-chain második rétegű BTC utalási hálózat) is támogatják.

Az on-chain bitcoin tárcák

Bitcoin Core

A Bitcoin Core egy teljes csomópontként futtatható tárca, amely érvényesíti és továbbítja a tranzakciókat a Bitcoin hálózatán. A tárca teljesen nyílt forráskódú, ami azt jelenti, hogy bármely szoftverfejlesztő ellenőrizheti a kódot, és megerősítheti, hogy a szoftveres tárca nem rejt titkokat a felhasználók elől. Ezenkívül a felhasználóknak teljes ellenőrzést biztosít a BTC-jük felett, így harmadik fél nem férhet hozzá az eszközökhöz. A felhasználók azonban saját maguk felelősek a tárcájuk biztonsági mentéséért és védelméért.

Habár a tranzakciók ellenőrzésénél nem vesz részt harmadik fél, mivel azonban a szoftver olyan számítógépekre van letöltve, amelyek sebezhetők a rosszindulatú szoftverekkel szemben, a felhasználóknak kétfaktoros autentikáció engedélyezésével és biztonságos jelszavak használatával kell biztosítaniuk az eszközeiket.

A tárca használatához körülbelül 500 GB tárhelyre van szüksége, és havonta további 5-10 GB-ra. A felhasználóknak az összes adatot tárolniuk kell, habár egy opcionális beállítása révén ez körülbelül 6 GB-ra csökkenthető.

Legfőbb jellemzői:

 • Teljes csomóponti érvényesítés
 • Nagyon jó adatvédelem
 • Elavult, de könnyen átlátható felhasználói felület
 • Magyar nyelven is elérhető

sparrow - bitcoin tárcák, bitcoin tárolás asztali számítógépen, BTC, bitcoin tárolás mobilon, Lightning, bitcoin, satoshi, bitcoin tárolás, bitcoin utalás, bitcoin tulajdonos, bitcoin felhasználó, top bitcoin tárcák, bitcointárca, bitcoin pénztárca

Sparrow tárca

A Sparrow egy asztali bitcoin tárca, amely az adatvédelem, a biztonság és a használhatóság szem előtt tartásával készült. A fejlesztők közzétették a tárca forráskódját, így bárki ellenőrizheti azt, és a tárca a lehető legtöbb részletet közli a tranzakciókról és az UTXO-ról is. A felhasználóknak azonban továbbra is meg kell bízniuk a tárca fejlesztőiben, amikor telepítik vagy frissítik a szoftvert.

A tárca támogatja az egyszeri és többaláírásos szkript típusokat, és kompatibilis néhány hardvertárcával is (mint Ledger, Trezor). A tárca a Bitcoin Core-hoz vagy egy Electrum szerverhez is csatlakozik, ami azt jelenti, hogy a tranzakciók verifikálásakor némi bizalomra van szükség egy harmadik fél iránt. Az alkalmazás tranzakciószerkesztővel és blokklánc felfedezővel is rendelkezik.

A Sparrow használata során a felhasználók teljes mértékben maguk irányíthatják eszközeiket és szabhatják meg a díjaikat. A tárca rotálja a címeket, hogy a tranzakciók utáni kémkedés a lehető legbonyolultabbá váljon, és megakadályozza az információk felfedését a hálózat más felhasználói számára.

Aktiválható mellé a Tor böngésző is, amely megakadályozza, hogy az internetszolgáltatók vagy a támadók a bitcoin tranzakciókat IP-címhez tudják kapcsolják.

Egyéb fontos jellemzői:

 • Támogatja az egyszeri és többaláírásos tárcatípusokat is
 • Erős titkosítás

Wasabi - bitcoin tárcák, bitcoin tárolás asztali számítógépen, BTC, bitcoin tárolás mobilon, Lightning, bitcoin, satoshi, bitcoin tárolás, bitcoin utalás, bitcoin tulajdonos, bitcoin felhasználó, top bitcoin tárcák, bitcointárca, bitcoin pénztárca

Wasabi

A 2018-ban indított Wasabi egy nem-letétkezelő, nyílt forráskódú bitcoin tárca, amelyet a zkSNACKs magyar alapítású fejlesztőcsapat hozott létre. A tárca Linux, MacOS, UBUNTU és Windows operációs rendszerekre is letölthető. Ez egy teljes körű, zéró-tudás szoftvertárca az anonim BTC utalások és a coinok helyettesíthetőségének maximalizálása érdekében.

Coinjoin funkcióval rendelkezik, amely segít a blokkszűrésben és a Tor-hálózaton keresztüli kommunikációban. Emellett tartalmaz egy beágyazott WabiSabi nevű anonim hitelesítő rendszert is, ami megkönnyíti a hatékonyabb és hozzáférhetőbb CoinJoin funkciót.

Legfőbb jellemzők:

   • Teljes átláthatóság
   • Könnyen használható
   • Kiváló adatvédelem
   • Coinjoin megfizethető 0,3%-os árfolyamon (0,01 BTC feletti értékű tranzakciók esetén)

Hallgasd meg az alapító – fejlesztő Ficsór Ádámmal készült podcast adásunkat:

Samourai

Samourai

A Samourai tárca egy funkcióban gazdag, csak bitcoint támogató szoftvertárca, amely szintén nagy hangsúlyt fektet a privát adatok védelmére. Csak Android eszközökön érhető el a desktop változat mellett.

Teljes offline üzemmódban is használható, a Bitcoin-hálózat Taproot frissítését, amely a Layer 2 és a multi-sig-et tartalmazó protokollok által javítja a hálózat működését.

A Samourai tárcába ágyazott egyedi funkciók közé tartozik:

   • Intelligens bányászdíj becslés
   • PayNym első érintéses tárca címvédelem
   • Kötegelt költés
   • “Lopakodó” üzemmód a tárca elrejtéséhez a készülék és az indítóprogram elől

A Lightning hálózatot támogató Bitcoin tárcák

Most nézzük meg azokat a tárcákat, amelyek támogatják a Lightning hálózatot is.

breez

Breez

A Breez egy kifejezetten a Lightning hálózatra optimalizált bitcoin tárca. Amikor először állítod be a Breez-t, az automatikusan létrehoz egy Lightning tárcát számodra az első BTC utalás fogadásakor.

A tárca tartalmaz egy egyedi funkciót a kereskedők számára is, akik szeretnének Bitcoin utalásokat fogadni. A tárca ráadásul felhasználóbarát mentési lehetőségeket kínál, így ez egy nagyon vonzó választás a kezdő bitcoinisták számára.

Legfőbb jellemzők:

   • Kereskedői értékesítési pont funkció
   • Podcasting 2.0 fül
   • Egyszerű biztonsági mentés
   • Hozzáférés a Lightning alkalmazásokhoz

Blue

Blue Wallet

A Blue Wallet még 2017-ben indult útjára. A tárca elegáns dizájnnal rendelkezik, amely nagyon felhasználóbarát és minimalista.

A Blue Wallet egyúttal funkciókban gazdag platform, amely a Bitcoin protokoll számára elérhető egyik legjobb biztosítékot, a multi-sig trezorokat használja. Az alkalmazáson belül több trezort is létre lehet hozni, beleértve a hamis trezorokat is arra az esetre, ha kényszer hatására kellene nyilvánosságra hozni a tárca tartalmát.

A Blue Wallet könnyen csatlakozik a hardvertárcákhoz is, lehetővé téve a felhasználók számára a hidegtárcák kezelését. A tranzakciók olcsók és gyorsak, és lehetőség van a díjak megválasztására is. A felhasználók értesítést is kapnak minden tranzakcióról, ami a tárcán történik.

Legfőbb jellemzők:

   • Kizárólagos figyelő tárcák
   • Haladó üzemmód tapasztalt felhasználók számára
   • Tranzakciók ellenőrzése díjbeállítóval

Electrum

Az Electrum tárca a sebességet és egyszerűséget kereső asztali és mobil felhasználók számára kínál egy alternatívát.

A tárca szoftvere nyílt forráskódú, így bárki által ellenőrizhető. Távoli szervereket telepít, amelyek képesek kezelni a Bitcoin hálózat legbonyolultabb részeit, hogy egy titkos kifejezés segítségével vissza lehessen állítani a tárcákat. Más tárcákkal is kompatibilis, így az Electrum tárca összekapcsolható a főbb hardvertárcákkal is. Az egyik legrégibb, 2011-ben indult máig karbantartott szoftver és alkalmazás

A biztonsági beállítások tekintetében a felhasználók személyre szabott rendszert választhatnak. Használhatják a multi-sig, a kétfaktoros vagy a standard biztonsági rendszert is.

Legfőbb jellemzők:

   • Személyre szabott biztonság
   • Gyors, biztonságos és könnyen használható
   • Hardvertárcákkal való kompatibilitás
   • Lightning támogatás
   • Magyar kezelőfelület is választható

muun

Muun

A Muun egy nem letétkezelő tárca, amely ideális választás lehet a kezdő felhasználók számára. A tárca kialakítása lehetővé teszi, hogy létrehozz egy fiókot és arról biztonsági mentést készíts, amihez rajtad kívül más nem férhet hozzá.

A tárca támogatja a Bitcoin fő láncát és a Lightning hálózatot is. Magas biztonságot nyújt a 2-of-2 többaláírásos funkció által, amely megköveteli, hogy a kimenő tranzakciókat egy helyett két kulccsal hitelesítsék. A Muun hamarosan olyan funkcióval is rendelkezik majd, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a készülék elvesztése esetén zárolják a tárcát, amíg a felhasználó új telefont nem kap.

Legfőbb jellemzők:

   • Többfaktoros hitelesítés
   • Offline helyreállítási kód
   • Többféle biztonsági mentési lehetőség
   • Mempool-alapú díjbecslő

Wallet of Satoshi

A Wallet of Satoshi egy mobilra fejlesztett letéti tárca, amely az egyszerűségre összpontosít. A tárca használatának megkezdéséhez mindössze annyit kell tenni a felhasználónak, hogy letölti az alkalmazást Androidra vagy iOS-re, és azonnal küldhet vagy fogadhat Bitcoint a Lightning hálózaton keresztül.

Legfőbb jellemzők:

   • Egyszerű kialakítás
   • Különböző feltöltési lehetőségek

A fent kiemelt tárcák természetesen nem adnak teljes képet és a választási lehetőség ennél lényegesen nagyobb. Rengeteg kevésbe ismert, vagy helyhiány miatt nem taglalt, megbízható tárca van a piacon.

Borítókép: Midsummer AI