Befagyasztott bankszámla ébresztette rá, hogy van élet bank nélkül

Egy amerikai férfinek befagyasztották a bankszámláját. Nem esett kétségbe, hanem úgy döntött, hogy inkább a bitcoinra nyergel át.

Mivel a bitcoint világszerte egyre több helyen elismerik, egyre több magánszemély dönt úgy, hogy a havi fizetését bitcoinban kéri. Bár a fiatpénzek világában ez sokaknak furcsa lehet, vannak élethelyzetek, amikor nincs más választás.

Egy SVN nevű floridai férfi az elmúlt évben a teljes fizetését bitcoinban kérte, de meg volt ennek az oka. SVN elmondta, hogy amikor a bank befagyasztotta az egyik számláját, akkor “a bitcoinhoz fordultam, mint megoldáshoz, hogy fenntartsam magamat, amíg a probléma meg nem oldódik”.

Míg a bankoknak megvan a hatalmuk, hogy tetszés szerint befagyasszák az ügyfelek számláit, vagy kormányzati utasításra felfüggesszenek adománygyűjtési programokat – lásd a kanadai kamionosok tiltakozását – addig a bitcoin az év 365 napján, nonstop működik, közvetítő és az állam beavatkozása nélkül.

Az említett amerikainak azonban arra is rá kellett jönnie, hogy hogyan tud a bitcoinnal és a bitcoinból élni. Mint mondta:

“Mindenki azt hajtogatta, hogy ez a világ legjobb pénzformája, de én csak a HODLereket ismertem. Saját szememmel kellett látnom, és saját magamnak kellett a következtetéseket levonnom. Szerettem volna ezt a stigmát és a titokzatos buborékokat e körül a teljesen új gazdaság körül eltörölni…”

Lényegében azzal, hogy az államilag kibocsátott fiatpénzes jövedelemmel szemben bitcoinban kapta a fizetését, még mélyebbre zuhant a bitcoin nyúl üregében. Tapasztalatait a Twitteren dokumentálta, amelyet így zárt: “Bitcoinnal élni egyszerű, de kihívás”.

Úgy véli, hogy az adóbevallás és a könyvelés egy igazi rémálom, ami nem a bitcoin hibája, hanem az elavult állami szabályoké. Kísérletét ezenfelül a bitcoin volatilitása tette még érdekesebbé. Az árfolyam fiatban kifejezve több mint 70%-ot esett az elmúlt évben, ami azt jelenti, hogy a bitcoin megtakarításai minden egyes fizetéskor növekedtek.

SVN hírlevelet is kezdett írni, és dokumentált mindent, ami vele történt. Például azzal, hogy a bitcoint elsődleges fizetési formaként használta, első kézből láthatta, hogyan használható a mindennapi tranzakciókban. Reméli, hogy mások, akik ki akarnak szállni a fiatpénz hatalmából és a bitcoinra nyergelnének át, tanulni fognak az ő tapasztalataiból.

Arra a kérdésre, hogy a bitcoin mellett más kriptovalutákat is elfogadna-e, azt válaszolta, hogy döntését a biztonsággal és a szuverenitással kapcsolatos aggodalmak vezérelték. A választott kriptónak robusztusnak és manipulációmentesnek kell lennie. Végül SVN a bitcoin mellett tette le a voksát, mert az megfelelt ezeknek a kritériumoknak.

Az SVN-en kívül egyre több olyan magas rangú személy van, aki a fizetését vagy annak egy részét bitcoinban kéri, például a belga parlamenti képviselők és NFL-sztárok.