Befektetési brainstorming: arany vs. palládium vs. nikkel

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A nemesfémkereskedelemről és befektetésekről a többségnek azonnal az arany és legfeljebb az ezüst vagy platina jut eszébe, ámde léteznek más befektetésre alkalmat kínáló nemesfémek is, mint például a nikkel és a palládium. Azokon az online kereskedési platformokon, amelyeken arany alapú derivatív szerződés elérhető, ott jellemzően az összes többi előbb felsorolt nyersanyaggal is van lehetőség kereskedni, mind short, mind long irányba.

A palládium a legnagyobb mennyiségben kitermelt és felhasznált nemesfém a világon, még az aranyt és az ezüstöt is megelőzve. Nagyüzemi alkalmazása elsősorban az autóiparban jellemző, ahol katalizátorok nélkülözhetetlen eleme, így járműgyártás aktuális helyzete jelentősen befolyásolja az árfolyamát. Alkalmazása azonban egyre jobban terjed más területeken is, mint például a fogászati eszközök és az ékszeralapanyagok piaca, köszönhetően fényes megjelenésének és rendkívüli szilárdságának.

Ezek és további új felhasználási területek különösen fontossá válhatnak az autóipar esetleges jövőbeni palládiumkeresletének csökkenése esetén, amelyet az egyre több elektromos autó hozhat el, melyeknek értelemszerűen nincsen kipufogórendszerük, így katalizátoruk sem.

Az elektromos autók terjedése egy másik már említett nemesfémnek, a nikkelnek kedvezhet, melyből előrejelzések szerint 665,000 tonnát is felhasználhat 2025-re az ipar, szemben a 2018-ban felhasznált 60,000 tonnával, ami tízszeres növekedést jelentene mindössze 7 év alatt. Ha ez bekövetkezik az minden bizonnyal jelentős hatást gyakorolna a nikkel árfolyamára.

Érdekesség, hogy a világ nikkeltermelésének közel harmadát a Norilsk Nickel nevű vállalat adja, amely az oroszországi Norilszk településen található. A százezres városba közút nem vezet, csak repülővel elérhető, „külsősöknek” a területére belépni pedig csak kormányzati engedéllyel lehetséges még orosz állampolgároknak is; télen -30, nyáron 20 fok van, évente 2 hónapra pedig sarkköri helyezkedése miatt totális sötétségbe borul.

Ha pedig arany befektetésről van szó, akkor elég a több ezer kapcsolódó cikkünket átböngészni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.